Turcia implementează noi reguli pentru a proteja lira și a reduce cererea de credite

0
Publicat:

Banca centrală a Turciei a anunțat noi măsuri pentru a reduce cheltuielile cu cardurile de credit și pentru a descuraja cererea de valută forte înainte de alegerile locale de la sfârșitul lunii.

vacanta Turcia (2) jpg

Banca centrală a majorat dobânda maximă lunară la avansul de numerar de pe cardurile de credit și din conturile cu descoperit de cont, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial la miezul nopții. Separat, a majorat țintele lunare pentru ca creditorii să crească ponderea depozitelor în lire, a raportat agenția de stat Anadolu, transmite Bloomberg.

S-a înregistrat o volatilitate crescută a lirei înainte de scrutinul de peste două săptămâni, deși factorii de decizie consideră cererea de dolari americani ca fiind temporară și se așteaptă ca aceasta să se diminueze după vot. Lira este cea mai slabă performanță dintre monedele piețelor emergente urmărite de Bloomberg în această lună, pierzând aproximativ 2,8% față de dolar.

De asemenea, există presiuni asupra băncii centrale pentru a majora rata dobânzii de referință, după ce inflația din februarie a accelerat mai mult decât se așteptau analiștii. Banca centrală estimează că inflația va atinge un vârf de peste 70% în următoarele luni, înainte de a încetini la 36% la sfârșitul anului.

După ce a anunțat încheierea ciclului de înăsprire de opt luni care a ridicat ratele la 45%, banca centrală a optat să folosească metode alternative de înăsprire pentru a ține inflația sub control, introducând reguli uneori la miezul nopții.

O astfel de abordare a atras critici din partea economiștilor și a bancherilor care au comparat aceste metode cu epoca anterioară, când exista o echipă mai puțin ortodoxă de factori de decizie. Noul set de oficiali, numiți după alegerile din luna mai a anului trecut, au promis să simplifice încâlceala de măsuri implementate de predecesorii lor, susținând că acestea au perturbat mecanismul de transmisie monetară.

Goldman Sachs Group Inc. și Deutsche Bank AG prevăd o majorare a ratei dobânzii la ședința de săptămâna viitoare, ceea ce reprezintă o schimbare față de solicitările lor anterioare de menținere. Goldman a citat presiunea crescândă asupra rezervelor și asupra lirei pentru solicitarea sa de majorare cu 250 de puncte de bază.

În ultimele sale orientări, banca centrală a declarat că „orientarea politicii monetare va fi înăsprită în cazul în care se anticipează o deteriorare semnificativă și persistentă a perspectivelor inflației”.

„Credem că scopul majorării va fi, în principal, acela de a semnala că banca va majora și poate majora în caz de nevoie, în conformitate cu propriile orientări, și de a evita riscul ca măsurile macroprudențiale luate ca răspuns să fie interpretate ca o revenire la un cadru de politică mai puțin ortodox”, au declarat analiștii Goldman, inclusiv Clemens Grafe, într-un raport.

„Credem că ar avea mai mult sens o majorare în cadrul acestei ședințe decât să aștepte alegerile și să majoreze în aprilie, așa cum se așteaptă consensul”, au spus aceștia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite