Turcan, despre noua lege a pensiilor: Vrem să scoatem pensiile din pixul politicienilor. Să ştie românii cum va arăta pensia lor peste 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit miercuri despre noua lege a pensiilor, preconizată a fi aplicată în anul 2023, susţinând că vrea să scoată „pensiile din pixul politicienilor”, să ştie românii cum va arăta pensia lor peste 10 ani.

„Noi sperăm ca toată legislaţia nouă pe pensii să fie finalizată undeva de la mijlocul anului viitor spre final. (...) Eu sper ca anul 2023 să fie marcat de intrarea în vigoare a unei noi legi a pensiilor.

Sper ca toate lucrurile să decurgă normal. Nu este de ignorat faptul că noi vom trimite proiectul de lege spre Parlament şi acolo dezbaterea deja nu mai poate fi anticipată cu stricteţe. În 2023 rămânem pe legislaţia actuală", a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a arătat că unul din scopurile viitoarei legi a pensiilor este ca nivelul pensiilor să nu mai poată fi stabilit prin decizii politice.

"Cel mai mult ne dorim ca pensiile să fie scoase din pixul politicienilor, pentru că am văzut în decursul timpului, şi ultimii 30 de ani stau martori, cum legislaţia în privinţa pensiilor s-a modificat, de cele mai multe ori prost, în perioade sau conjucturi politice importante.

Şi atunci pe noi ne interesează să creăm un cadru legal stabil, care să nu mai trebuiască să mai fie modificat o bună perioadă de timp, şi în acest cadru stabil pensionarii să poată să-şi acceseze dosarele de pensie - de exemplu să ştie la 60 de ani cam cum o să arate pensia lor, dosarele să fie digitalizate şi pensiile să aibă o creştere predictibilă, astfel încât toată lumea să cunoască cum ar trebui calculată pensia şi peste 5 şi peste 10 ani, să nu mai fie la mâna politicienilor să mintă pensionarii că pensiile pot să crească cu 40 la sută, când de fapt trebuie să te împrumuţi ca ţară ca să poţi să suporţi toate cheltuielile asumate de stat.

Creşterea pensiilor va fi predictibilă şi vom spune exact cu cât vor creşte pensiile şi va şti toată lumea şi nu va mai fi posibil pentru un politician sau altul să mintă în privinţa procentului cu care vor creşte pensiile", a încheiat Raluca Turcan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite