Trezoreria SUA: G7 a făcut progrese semnificative în chestiunea introducerii unui plafon la prețurile petrolului rusesc
0Potrivit șefei Trezoreriei SUA, Janet Yellen, limitarea prețului petrolului rusesc „este unul dintre cele mai puternice mijloace de combatere a inflației, care asigură un flux stabil de petrol către piețele mondiale la prețuri mai mici”.

Țările G7 au făcut progrese semnificative în problema plafonării prețului petrolului rusesc, măsură care ar trebui să ajute în lupta împotriva inflației. Această opinie a fost exprimată miercuri de secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, în timpul unei întâlniri cu omologul său britanic Nadeem Zahavi în capitala americană.
„Sunt cu adevărat optimist cu privire la progresele semnificative înregistrate de echipele țărilor noastre și de întregul G7 în implementarea limitelor de preț la petrolul rusesc și, după cum văd eu, limitele de preț ne vor ajuta la atingerea celor două obiective cheie”, a declarat șefa. Trezoreriei SUA. În primul rând, a continuat ea, „este vorba despre reducerea veniturilor necesare Rusiei pentru a desfășura o operațiune militară specială în Ucraina. „În al doilea rând, menținerea unei aprovizionări fiabile cu petrol pe piața mondială și reducerea prețurilor la energie pentru cetățenii SUA, Marii Britanii și din întreaga lume”, a adăugat Yellen.
Potrivit acesteia, limitarea prețului petrolului rusesc „este unul dintre cele mai puternice mijloace de combatere a inflației, care asigură un flux stabil de petrol către piețele mondiale la prețuri mai mici.” Dacă producția de petrol din Rusia este oprită, a continuat ea, comunitatea internațională „se va confrunta cu amenințarea unei creșteri puternice a prețurilor la energie la nivel mondial”. De aceea, crede ea, limitarea prețului aurului negru din Federația Rusă va fi mai eficientă.
Anterior, John Kirby, coordonator de comunicații strategice la Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că miniștrii de finanțe G7 vor discuta despre posibilitatea reducerii veniturilor petroliere ale Rusiei în cadrul unei întâlniri de vineri.
Plafon de preț
Embargoul impus de Uniunea Europeană și Statele Unite privind achiziționarea petrolului rusesc a dus la o creștere bruscă a prețurilor, ceea ce a permis Federației Ruse să redirecționeze volume mari de materii prime către alte piețe, în primul rând către India și China, și chiar să crească veniturile. , deși prin vânzarea unor volume mai mici de petrol cu reducere. UE și SUA suferă pierderi, inclusiv efectul de propagare al inflației. În acest context, în urma rezultatelor summitului Grupului celor Șapte de la sfârșitul lunii iunie, a fost adoptată o declarație care conținea promisiunea de a lua în considerare posibilitatea limitării prețului petrolului rusesc prin interzicerea furnizării de servicii pentru transportul acestuia pe mare, dacă costul materiilor prime depășește plafonul „acordat de partenerii internaționali”.
Viceprim-ministrul Federației Ruse Alexander Novak a numit astfel de pași o altă încercare de a interveni în mecanismele pieței, care, potrivit acestuia, nu poate duce decât la un dezechilibru pe piață, o penurie de resurse energetice și creșterea prețurilor.