Transelectrica a scos un profit de 305 milioane de lei în primele nouă luni, Nuclearelectrica a raportat un câştig de 131 de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transelectrica, transportatorul naţional de energie, a realizat în primele nouă luni un profit net de 305 milioane lei, apropiat de cel obţinut în aceeeşi perioadă a anului trecut, de 303 milioane lei, în vreme ce producătorul Nuclearelectrica a raportat un câştig de 131 de milioane de lei, în creştere cu 70%.

Veniturile totale ale Transelectrica au totalizat 2,2 miliarde lei, iar cheltuielile 1,9 miliarde lei, arată Transelectrica, în raportul pentru primele nouă luni.

Evoluţia indicatorilor a fost influenţată de creşterea cantităţii de electricitate tarifată cu 3,4%.

Transelectrica are aproximativ 2.200 de angajaţi şi este controlată de Ministerul Economiei, care deţine aproape 58,7% din acţiunile companiei.

În privinţa Nuclearelectrica, profitul a urcat, deşi cantitatea de energie vândută a stagnat. Profitul operational (EBITDA) a crescut cu 9%, deşi veniturile din exploatare au scăzut uşor, în condiţiile în care cheltuielile au fost influenţate de scăderea impozitului pe construcţii speciale, de la 1,5% în 2014 la 1%.

Compania a vândut pe piaţa reglementată cu 40% mai puţină energie, crescând însă cu 21% cantitatea livrată pe piaţa liberă.

„Această modificare a structurii vânzărilor nu a condus la o creştere, deoarece în timp ce pe piaţa reglementată preţul energiei a înregistrat o creştere (7% faţă de ianuarie - septembrie 2014), pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale preţurile au scăzut cu 3% faţă de aceeaşi perioada a anului 2014“, notează compania, în raportul pe primele trei trimestre ale anului.

Compania de stat operează centrala nucleară de la Cernavodă, care acoperă cu cele două reactoare în funcţiune 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite