Toţi oamenii preşedintelui Putin: ruşii care cresc muntele de fier vechi al industriei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin este la al treilea mandat în fruntea statului
Preşedintele rus Vladimir Putin este la al treilea mandat în fruntea statului

Acţionarii ruşi ai RAFO Oneşti au decis să vândă rafinăria la fier vechi, numai că nu sunt nici primii, şi probabil nici ultimii, dintr-o listă de magnaţi ai Ţarului Vladimir care au „combinat“ industria românească, scrie Adevărul Financiar.

În primul rând, trebuie spus că investiţiile ruseşti din România s-au făcut mereu într-un mod atipic: ruşii nu au preluat direct o companie, ci au făcut-o indirect, prin firme din Elveţia sau Olanda, şi tocmai de aceea nu apar în topul investitorilor străini direcţi, potrivit sursei citate.

În rând secund, e bine de amintit că magnaţii ruşi nu vizau piaţa locală pentru a face business propriu-zis, ci foloseau România ca o platformă de export pentru mai larga piaţă a Uniunii Europene.

În momentul când Rusia a intrat în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), în 2012, după o negociere de 18 ani, principalul argument al României dispărea, pentru că ruşii puteau de acum să îşi vândă produsele direct către ţările UE, Uniune care a devenit rapid principalul partener comercial pentru Rusia (în timp ce Rusia este al treilea partener comercial al UE).

La sfârşitul lui 2011, investiţiile ruseşti din România aveau un singur punct comun: funcţionau. Toate, cu o singură excepţie – producătorul de alumină Alor Oradea, cumpărată în anii ’90 de Russki Aluminium (controlată de celebrii Roman Abramovici şi Oleg Deripaska). Compania a fost închisă pentru că activele erau dezasamblate şi furate de sub ochii poliţiştilor.

Citi'i mai departe pe AdevăruFinanciar.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite