Topul constructorilor de autostrăzi la început de an. Pe ce loc se clasează Umbrărescu
0Anul 2024 se anunță unul prosper pentru compania deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition, ținând cont de faptul că a intrat în noul an cu contracte încheiate care însumează 388 de kilometri de autostradă și drum expres. Ba mai mult, UMB este lider în topul constructorilor care au în portofoliu cei mai mulți kilometri de autostradă pentru care s-au încheiat contracte de execuție, conform unei analize realizate de Economedia.

Pe locul al doilea se clasează compania turcă Makyol, care a fost desemnată câștigătoarea contractului pentru proiectarea și execuția secțiunii Sibiu-Făgăraș, care are o lungime de 68 de kilometri și este formată din patru tronsoane.
În aceeași ordine de idei, al treilea loc este ocupat de constructorul italian Webuild, cu 67 de kilometri, firmă care a câștigat tronsoanele 3 și 5 ale Autostrăzii A1 Sibiu- Pitești, conform datelor analizate de sursa citată.
Locul al patrulea este ocupat de Pizzarotti – Retter, cu un total de 39 de kilometri.
Cel mai mare contract de execuție
Conform statisticilor realizate de Asociația Pro Infrastructură, care se ocupă de ani buni de monitorizarea lucrărilor de construcție a drumurilor și autostrăzilor, cele trei companii au în tolbă contracte de proiectare și execuție în valoare de mai bine de 35 de miliarde de lei, respectiv UMB are contracte încheiate în valoare de 22 de miliarde de lei, WeBuild de 7 miliarde de lei și Makyol de 6,3 miliarde de lei.
De asemenea, italienii de la WeBuild sunt fericiții semnatari ai celui mai mare contract de execuție, fiind vorba despre 5,3 miliarde de lei, pentru cel de-al treilea tronson al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, cu o lungime de 37 de kilometri. Acest sector al autostrăzii fiind cel mai lung dintre cele 5, însă nicidecum cel mai lung lot contractat. Lotul 2 al Autostrăzii A7 Focșani- Bacău are 39 de kilometri, iar segmentul cu Tunelul Meseș de pe Autostrada Transilvania, scos la licitație, are 41 de kilometri.
Zece din cele 13 tronsoane din Autostrada Moldovei (A7) au fost contractate și vor fi executate de firmele lui Dorinel Umbrărescu. Fericirea adusă de semnarea ultimelor contracte (Bacău - Pașcani) poate fi umbrită de stadiul lucrărilor, care sunt întrucâtva sub așteptări. În plus, acest lucru ridică semne de ridică semne de întrebare cu privire la darea în folosință mai devreme a tronsonului Buzău - Focșani, promisiune făcută de Ministrul Transportului, Sorin Grindeanu.
Totodată, UMB urmează să deschidă șantiere pe A1 Lugoj – Deva, secțiunea cu tuneluri, și pe tronsonul 3 al Autostrăzii Unirii (Legin- Târgu Neamț). În plus, va continua execuția celor 32 de kilometri de drum expres Craiova- Pitești și celor 10 kilometri Brăila - Galați.
Provocare pentru WeBuild - CNAIR
Pentru turcii de la Makyol, anul 2024 debutează cu lucrări pe A13 Sibiu-Făgăraș. Există, de asemenea, posibilitatea ca firma să înceapă lucrările la toate cele patru tronsoane, în cazul în care va finaliza în timp util proiectarea și va obține autorizațiile de construire de la Ministerul Transporturilor.
Makyol, care a intrat recent pe piața din România, a reușit în anul care tocmai a trecut performanța de a ocupa locul al doilea în topul constructorilor care au în portofoliu cei mai mulți kilometri de autostradă contractați.
Autostrada Sibiu-Făgăraș are o lungime de 68, 05 kilometri și este formată din patru tronsoane, iar durata este de 48 de luni (12 luni perioada de proiectare si 36 de luni perioada de execuție a lucrărilor).
Mai mult, asocierea Alsim Alarko – Makyol este responsabilă de efectuarea lucrărilor pentru primele șase stații de metrou ale Magistralei M6, Gara de Nord – 1 Mai – Aeroport Otopeni.
WeBuild se ocupă de tronsonul 5 (30 de kilometri) al Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești. În plus, constructorul ar trebui să dea startul lucrărilor la lotul 3 Cornetu – Tigveni (37,4 km). Acest lot poate fi considerat o adevărată provocare pentru constructor, care va deschide șantiere inclusiv pentru modernizarea a 120 de kilometri de cale ferată prin PNRR, dar și pentru CNAIR, care va trebui să se ocupe de primele lucrări din zona montană cu un constructor specializat în revendicări.