Amendă pentru neplata rovinietei, deși mașina era transportată pe platformă: decizia Instanței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Oradea s-a ales cu o amendă în valoare de 950 de lei pentru neplata rovinietei, deși autoturismul pentru care a fost amendată firma era transportat pe o platformă, conform bihon.ro.

Firma s-a ales cu o amendă în valoare de 950 de lei. Foto: Arhivă
Firma s-a ales cu o amendă în valoare de 950 de lei. Foto: Arhivă

Conform sursei citate, mașina suferise o avarie în timp unei deplasări în țară și a trebuit să fie transportată cu o platformă la Oradea. 

Considerând că amenda a fost dată pe nedrept, firma a contestat procesul-verbal în instanță. Reprezentantul firmei s-a prezentat la Judecătoria Oradea cu documente care atestă că, în ziua în care a fost aplicată sancțiunea, autoturismul în cauză nu se putea deplasa pe propriile roți. 

În procesul-verbal este menționat faptul că mașina firmei în cauză a fost surprinsă fără rovinietă pe data de 30 aprilie pe DN79, în județul Arad, de camerele de supraveghere. În consecință, după aproape trei luni, a fost aplicată o amendă în valoare de 950 de lei. 

După ce a fost notificat cu privire la sancțiune, în luna august, posesorul autoturismului s-a prezentat la Judecătoria Oradea și a solicitat anularea amenzii. Acesta a precizat că, în luna aprilie, mașina a efectuat o deplasare în țară, în cursul căreia a suferit o avarie și a fost necesară chemarea unei platforme pentru a fi dusă la Oradea. 

Ca atare, la momentul verificării existenţei rovinietei autovehiculul era transportat pe platformă şi nu circula prin deplasare independentă”, a indicat firma, punând la dispoziția magistraților documente și imagini care demonstrau transportarea pe platformă și lăsarea acesteia la un service. 

Se pare că motorul mașinii se gripase, conform unei constatări efectuate la un service auto. Ba mai mult, nici măcar la momentul judecării cauzei, vehiculul nu fusese încă reparat. 

  „Nu se poate observa”

În replică, reprezentanții CNAIR au susținut că din imaginile surprinse de camera de supraveghere nu se poate observa că mașina firmei din Oradea ar fi fost transportată pe platformă.  

De altfel, ei au mai precizat că au reanalizat fotografiile după ce proprietarul mașinii a atacat în instanță procesul verbal, „dar nu au reieşit indicii că vehiculul ar fi fost transportat pe platformă”.

În urma examinării imaginilor puse la dispoziție de CNAIR, Judecătoria Oradea a stabilit că „nu se poate observa în întregime autovehiculul pentru a se putea verifica dacă acesta era sau nu transportat pe o platformă”. 

Instanța a considerat că firma sancționată a demonstrat că exista cel puțin o îndoială cu privire la felul în care vehiculul a circulat pe drumurile publice: „Or, pentru a se reţine contravenţia constând în circularea pe drumurile publice fără a deţine rovinietă, autovehiculul trebuie să se deplaseze pe drumurile publice singur, independent, neputându-se reţine o astfel de faptă cu privire la un autovehicul tractat pe remorcă”. 

Prin urmare, magistrații au hotărât la finalul lunii decembrie că firma are dreptate și au anulat procesul-verbal. CNAIR poate face apel în termen de o lună. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite