Tinerii fermieri cer banii promiși de autorități pentru investiții: „Dacă nu vin în vară, am pierdut anul“

0
Publicat:

Fermierii care au accesat fonduri europene pentru a-și mări și moderniza spațiile protejate în care cultivă legume le cer guvernanților să grăbească plățile astfel încât să nu piardă un an de producție.

Legumicultorii au șansa să-și construiască spațiii moderne cu bani nerambursabili FOTO: Pixabay
Legumicultorii au șansa să-și construiască spațiii moderne cu bani nerambursabili FOTO: Pixabay

În joc este suma de 50.000 euro, prima tranșă din cei 70.000 euro care se acordă în cadrul Măsurii DR 30 „Instalarea tinerilor fermieri“, bani cu care fermierii vor să înceapă investiții în fermă pentru ca în iarna 2024-2025 să urnească producția de legume în spații protejate.

Tinerii legumicultori au depus proiectele în toamna anului trecut, iar la nivelul întregii țări aproximativ 2.560 de fermieri vor fi finanțați cu 70.000 euro fiecare pentru a-și extinde și moderniza solariile de legume. Prima tranșă din bani, 50.000 euro, ar urma să le intre în cont în 30-90 de zile de la semnarea contractelor. Cum însă contractele nu au fost semnate, fermierii se tem că banii ar putea întârzia până în toamnă.

Noi, dacă nu reușim să finanțăm proiectele acestea în iunie-iulie, cel târziu, pierdem iarna”, spune președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt, Florin Ciobanu.

El a cerut deblocarea de urgență a banilor inclusiv premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

Din discuțiile de la AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), spune Florin Ciobanu, se știe că de-abia în septembrie-octombrie ar fi disponibili banii.

„E foarte târziu pentru noi. Așa (n. red. – dacă banii vin în iunie-iulie), am prinde iarna cu toate solariile, avem 600 hectare de solarii care se vor construi la nivel de țară”, a completat Ciobanu. 

În ce pot fi investiți banii

Banii care se acordă prin Măsura „Instalarea tinerilor fermieri” vin cu obligații clare pentru legumicultori. Aceștia se angajează să amenajeze cel puțin 3.100 metri pătrați de spațiu protejat/fermă, doar în județul Olt fiind depuse în acest sens 350 de proiecte.

Noi am avea în Olt aproape 100 de hectare de solarii noi, dacă ar intra banii aceștia. Toți fermierii au obligația, prin planul de afaceri, să construiască cel puțin 31 ari de solar, asta însemnând solar modernizat, cu sisteme de încălzire, cu sisteme fotovoltaice care să ne permită și scăderea de costuri vizavi de partea de energie”, a precizat Ciobanu.

Pentru că cea mai mare parte dintre solarii vor fi instalate în câmp, unde rar există utilități, instalațiile care să le ofere fermierilor independența energetică sunt esențiale, mai spune Ciobanu.

Nu există un proiect tip, fermierii având de ales din oferta diverșilor furnizori. Mulți s-au gândit la panouri pe care le pot deplasa în funcție de necesități, a mai spus fermierul. „Vor fi panouri fotovoltaice puse pe o platformă pe care o deplasăm. Vrem să irigăm sau avem nevoie de energie la solarul 1, mergem cu panourile în zona respectivă. A doua zi ne mutăm unde avem nevoie. Pot fi folosite la sistemul de irigat, la încălzire. Panourile nu sunt simple, au și acumulatori. Cel puțin pe partea de irigații devin 100% independenți energetic”, a mai spus Ciobanu.

Cei mai mulți dintre fermierii din Olt folosesc pompe pentru irigații, iar consumul de benzină este foarte mare. Prin achiziționarea panourilor fotovoltaice ar scăpa de această cheltuială. Fermierii estimează că pentru a construi un solar de 1.000 metri pătrați, cu dotări moderne, inclusiv pentru încălzire pe timp de iarnă,  au nevoie de 15.000 euro, bani pe care cei mai mulți dintre ei nu-i au. Cu banii din proiect pot, de asemenea, să achiziționeze teren. 

„Până în 30 iunie aveți toate contractele semnate și aveți și finanțare”, le-a spus fermierilor, în weekend, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite