Prețul roșiilor s-a prăbușit în bazinul legumicol Matca. Scăderea este de 70-80%. Cum se explică fenomenul VIDEO

0
Publicat:

Prețurile s-au prăbușit spectaculos la roșiile producătorilor din Matca, județul Galați. Dacă în urmă cu două săptămâni un kilogram de roșii era 20 lei, acum a ajuns să se vândă cu 5-7 lei.

Roșii de Matca FOTO: C. Mazilu
Roșii de Matca FOTO: C. Mazilu

În piaţa din localitatea Matca, acolo unde legumicultorii îşi vând produsele, preţul la roșii a scăzut foarte mult în ultimele zile. Scăderea este de circa 70-80% în numai 14 zile. Motivul: deja sunt foarte mulți cei care au scos marfa la vânzare, iar cererea nu este încă destul de mare. Mai mult, prețurile vor scădea și mai mult, pe măsură ce vor apărea tot mai mulți producători cu roșii în piață, spun legumicultorii.

„Prima recoltă de roșii s-a vândut cu 20 de lei kilogramul. În doar câteva zile, prețul a luat-o la vale. De la 20 de lei la 10 lei, iar acum a ajuns la la 5-7 lei kilogramul. Așa se întâmplă în fiecare an, pe măsură ce apar mai multe roșii în piață, prețul scade foarte mult. Doar câțiva producători din Matca au reușit să iasă pe piață mai devreme cu roșii”, spune Sorin Dragomir, legumicultor.

Deși de la producător roșiile pleacă cu 5-7 lei, în piețe prețul este dublu, fiind crescut de intermediar. Cu toate aceste, legumicultorii spun că fără intermediari ar risca să rămână cu marfa în piață.

Roșiile de Matca, celebre în toată țara FOTO: C. Mazilu
Roșiile de Matca, celebre în toată țara FOTO: C. Mazilu

„Nu am putea supraviețui fără acești intermediari, care vin și cumpără marfa noastră”, spun legumicultorii.

Legenda satului din România denumit „patria solariilor”

Comuna Matca din Galați este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, cu peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. Oamenii locului povestesc că primul solar a fost construit în urmă cu circa 70 de ani, de un fost deţinut politic, care a deprins meseria de la un coleg de celulă.

Într-un articol din arhiva Adevărul aflăm că pionierul se numea Haralambie Chicoş şi a fost cel dintâi care a ridicat un solar în sat, prin 1971. Se spune că era un om foarte cult, care se pricepea cam la toate. Întrucât nu era de acord cu comunismul, a ajuns deţinut politic.

„Nenea Haralambie a întâlnit, în puşcărie, pe cineva care era de loc din Balta Doamnei, Prahova, de la care a învăţat, doar în teorie, cum se face un solar, cum se cultivă legumele pentru piaţă. Eliberat din închisoare, prin '63 sau '64, a început să meargă şi să aducă răsaduri din Balta Doamnei, după care, în 1971, a construit primul solar. De la nenea Haralambie s-a molipsit vecinul de peste drum şi şi-a făcut şi el solărel. Şi tot aşa”, a povestit un localnic. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite