Ţigările mentolate nu dispar curând din România. Până când şi de ce a fost amânată măsura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiuri simple pentru o viaţă lungă şi sănătoasă

Ţigările mentolate nu vor dispărea curând din România, aşa cum se prevăzuse iniţial la cerinţele Uniunii Europene, măsura fiind amânată pentru o dată ulterioară.

Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă 70/2020, interdicţia se va aplica din data de 15 iunie 2020, cu aproape o lună mai târziu faţă de termenul iniţial.

„E o amânare de câteva săptămâni, pe perioada stării de alertă. Dat fiind că multe magazine au fost sau sunt încă închise, iar managementul stocurilor e dificil. În plus, se recomandă în continuare reducerea expunerii personalului şi a contactelor dintre agenţii de vânzări şi reprezentanţii magazinelor. Amânarea contribuie la reducerea poverii logistice şi administrative, mai ales în perspectiva cererilor de returnare a accizelor plătite de producători pentru aceste produse ce vor retrase ca efect al legii”, au declarat pentru „Adevărul” surse din piaţă.

Iniţial, ca urmare a Directivei Europene a Tutunului, transpusă şi în legislaţia naţională, interdicţia privind comercializarea şigărilor mentolate în ţara noastră urma să se aplice de miercuri, 20 mai 2020.

Legea nr. 201/ 2016 care transpune Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) a intrat în vigoare la data de 10 decembrie 2016. Ea stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe.

Interdicţia asupra ţigărilor mentolate se aplică începând cu 20 mai 2020, întrucât acestea intră în categoria produselor cu o cotă de piaţă mai mare de 3%.

Ţigările mentolate intră în categoria produselor din tutun cu „aromă caracteristică”.

„Aromă caracteristică - un miros sau un gust diferit de cel al tutunului care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun”, arată textul legii.

Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice sunt reglementate prin aceeaşi Directivă Europeană a Tutunului ca şi ţigaretele, însă nu se supun aceluiaşi tip de restricţii.

Potrivit companiei British American Tobacco, în România există 500.000 de fumători de ţigări mentolate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite