Țigările, alcoolul şi băuturile energizante, cumpărate doar cu buletinul. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

0
Publicat:

Miercuri, Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege prin care comercianţii sunt obligaţi să verifice actele de identitate ale celor care vor să cumpăre produse din tutun, băuturi alcoolice şi energizante, pentru a se asigura că au împlinit 18 ani.

Consumul de alcool a devenit o problemă în rândul minorilor. Foto arhivă
Consumul de alcool a devenit o problemă în rândul minorilor. Foto arhivă

Vânzătorii care nu respectă legea vor primi sancţiuni cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei.

„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.

În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 16 octombrie 2023, iar acum şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional, astfel că legea urmează să fie promulgată în curând.

Prin aceste măsuri se urmăreşte reducerea consumului de băuturi alcoolice, băuturi energizante şi tutun în minorilor şi vine după ce, tot luna aceasta, a fost adoptat şi proiectul care interzice publicitatea legată de toate produsele din tutun, de la ţigaretele electronice, până la cele de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri).

„Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru ţigări, alte produse din tutun, ţigarete electronice, inclusiv de tip Vape, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) şi flacoane de reumplere este interzisă”, spune legea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite