Termoenergetica are datorii de 426 de milioane lei către ELCEN. Soarta căldurii şi apei calde este în mâinile Primăriei Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calorifer

Problema apei calde şi a căldurii în Bucureşti are nevoie urgentă de o decizie administrativă, menită să pună pe roate sistemul de termoficare al Capitalei. Asta mai cu seamă că de la o lună la alta, problemele se acumulează, iar Termoenergetica se află în pragul insolvenţei.

„Restructurarea sistemului de termoficare a Capitalei, prin preluarea de către Muncipalitate a activelor ELCEN în cadrul Termoenergetica, a intrat în linie dreaptă. Odată cu evaluarea activelor ELCEN, Primăria şi Consiliul General al Bucureştiului au undă verde pentru a rezolva cât mai rapid posibil dezvoltarea SACET, sistemul centralizat de producţie şi furnizare de apă caldă şi căldură pentru bucureşteni, afirmă experţii de la Frames.

Problema apei calde şi a căldurii în Bucureşti are nevoie urgentă de o decizie administrativă, menită să pună pe roate sistemul de termoficare al Capitalei. Asta mai cu seamă, că de la o lună la alta, problemele se acumulează, iar Termoenergetica se află în pragul insolvenţei.”, scriu analiştii Frames

Compania municipală are de plătit către ELCEN 426.131.313,01 lei (sumă facturată şi scadentă la data de 16.05.2021), reprezentând contravaloare energiei termice livrată de Electrocentrale Bucureşti S.A. în perioada ianuarie-aprilie 2021.

„Pentru recuperarea creanţelor restante, ELCEN a formulat împotriva Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti S.A. somaţii de plată, precum şi cereri de emitere ordonanţe de plată. La data prezentei sunt îndeplinite condiţiile de promovare a unei cereri de insolvenţă impotriva acestui debitor, având în vedere că, pentru creanţa restantă aferenta lunii ianuarie 2021, în valoare de 17.019.761, 15 lei la 16.05.2021, termenul de scadenţă este deja depăşit cu 78 de zile de întârziere’’, arată datele Sierra Quadrant, citate de compania de consultanţă.

Administratorul judiciar al ELCEN afirmă că s-a ajuns în această situaţie pentru că Primăria Municipiului Bucureşti nu s-a achitat de obligaţii.

„Cauza principală a nerespectării obligaţiei de plată de către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. fata de ELCEN o reprezintă nerespectarea de către Primăria Municipiului Bucureşti a prevederilor art. 5 1 alin. (1) din OG 36/2006, privind obligaţia de a vira, în termenul de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, sumele necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populatiei şi pretul local al energiei termice facturate populatiei, potrivit O.G. 36/2006, in valoare de 479.255.286,99 lei (plată subvenţie restantă pentru perioada decembrie 2020 (rest de plată) - martie 2021 )’’, se precizează în document.

Potrivit administratorului judiciar al ELCEN, Termoenergetica Bucureşti nu a înţeles să aplice prevederile art. 3 alin. 5 din O.G. 36/2006, încălcând, cu bună ştiinţă această prevedere legală, ce are caracter imperativ.

De ce e nevoie urgentă de SACET

Potrivit experţilor de la Frames, problema datoriilor şi funcţionarea optimă a sistemului de termoficare depind, în prezent, de decizia Muncipalităţii.

Autorităţile şi-au manifestat, oficial, intenţia privind cumpărarea tuturor activelor Electrocentrale Bucureşti care contribuie la activitatea de producţie a energiei electrice şi termice, active care ar urma să fie transferate ca o activitate "ongoing concern", împreună cu toate contractele ce contribuie la realizarea activităţii.

Prin această preluare, întreaga activitate ar urma să fie coordonată de Termonenergetica, care va trebui să asigure funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie a agentului termic.

Pentru a prelua ELCEN, Municipalitatea a solicitat o reevaluare a activelor ELCEN, iar o firmă specializată a oferit o evaluare a acestora, la nivelul din prezent.

„Conform legislatiei aplicabile în materia insolvenţei, sunt necesari parcurgerea unor paşi concreţi, de la realizarea testului investitorului/operatorului privat în economia de piaţă, la o serie de aprobări prealabile (ex: mandate acordate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru angajarea de cheltuieli în scopul verificării fezabilităţii preluării activităţii ELCEN etc.) şi avizul Consiliului Concurenţei. Este nevoie de o urgentare a tuturor acestor paşi, dacă ne dorim ca SACET să devină realitate cât mai repede.’’, afirmă Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Potrivit Frames, fără o decizie rapidă în acest sens, problemele financiare se vor acutiza, iar soarta furnizării căldurii şi a apei calde în Capitală, la iarnă, va fi sub semnul întrebării, mai cu seamă că creditorii ELCEN îşi solicită, pe bună dreptate, banii pentru serviciile prestate.

„Nu avem timp de pierdut. La ELCEN, în prezent, facem eforturi pentru a asigura funcţionarea optimă a companiei, în ciuda provocărilor financiare. Am reuşit să stingem o parte din datoriiile către creditori, au fost anulate o serie de obligaţii de plată. Printre altele, ELCEN a beneficiat de anularea obligaţiilor de plata accesorii în sumă totală de 568.035.615 lei cu care creditorul ANAF - DGAMC era înscris la masa credală a ELCEN. Există un calendar de investiţii şi revizii, însă pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, este nevoie de paşi concreţi din partea Muncipalităţii,  pe de o parte în privinţa plăţii restanţelor, iar pe de alta în privinţa preluării activelor funcţionale ale ELCEN’’, a mai declarat Neacşu.

ELCEN, societate aflată în insolvenţă, are un plan de restructurare aprobat, iar datele financiare arată ca a reuşit să-şi reducă datoriile de la 2 miliarde de lei la aprox. 600 de milioane lei.

Ce investiţii are în plan ELCEN

În ciuda problemelor financiare acute cu care se confruntă, ELCEN derulează o serie de investiţii absolut necesare pentru a asigura reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor.

Printre acestea se află modernizarea instalaţiei de ardere aferenta Cazanului nr.1 din CTE Grozăveşti, modernizarea instalaţiei de ardere aferenta Cazanelor nr. 2, 3 şi 4 din CTE Bucureşti Sud în vederea încadrării în cerinţele de mediu în vigoare, retehnologizarea unei capacităţi de producere a energiei termice în regim de varf de 100 Gcallh în CTE Bucureşti Vest, Retehnologizarea unei capacităţi de producere a energiei termice în regim de varf de 200 Gcallh în CTE Bucureşti Sud şi implementarea unui sistem de securitate electronic în cadrul ELCEN.

„Dincolo de investiţiile ELCEN, este nevoie de investiţii majore în reţeaua de termoficare, în condiţiile în care 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani şi trebuiau, de acum 10 ani, să fie înlocuite’’, afirmă experţii Frames.

O dovadă că reţeaua de termoficare a ajuns într-un punct critic o reprezintă situaţia apei de adaos, cea care asigură presiunea necesară pentru ca apa caldă şi căldura să ajungă în apartamentele bucureştenilor.

ELCEN a ajuns în situaţia de a pompa aproape 2000 de tone/oră, în condiţiile în care în 2016 cantitatea nu depăşea 1200 de tone. În 2017, pentru a menţine presiunea în conducte, ELCEN a crescut nivelul la 1600 de tone, iar în 2018 s-a ajuns la 2000 de tone.

Statisticile ELCEN arată că presiunea din conductele tur în sezonul de iarnă a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari şi debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 800 t/h la 2600 t/h.

Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore.

Termoenergetica a început un program de înlocuire a ţevilor, însă volumul de muncă se anunţă a fi unul uriaş.

„Necesarul de investiţii în sistemul de termoficare al Bucureştiului este de peste 3 miliarde de euro. Numai în cazul ELCEN este nevoie de investiţii de peste 515 milioane de euro în retehnologizarea şi refacerea CET-urilor, pentru a respecta standardele impuse de legislaţia europeană’’, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

„În esenţă, deşi ELCEN şi Termoenergetica fac toate eforturile pentru a menţine presiunea la un nivel constant, a devenit o sarcină extrem de dificilă să livreze agent termic la parametri normali. În condiţiile în care conductele sunt foarte vechi, ruginite şi pline de găuri, mare parte din apă se scurge în pământ’’, a mai spus acesta.

Bucureştiul are a doua cea mai extinsă reţea de termoficare urbană din lume, după Moscova, cu peste 950 de kilometri de reţea primară, 2.900 km de reţea secundară şi peste 1.000 de puncte şi module termice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite