Termenul limită pentru finalizarea raportărilor salariale din IT, construcții și agriculură se apropie

0
Publicat:

Schimbările fiscale care vizează restrângerea facilităţilor acordate angajaţilor din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, adoptate prin intermediul Legii nr. 296/2023, au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023. Angajatorii din domeniile IT, construcții, agricultură și industria alimentară sunt contra cronometru în realizarea raportările salariale.

foto muncitori pe șantier
Termenul limită pentru finalizarea raportărilor salariale se apropie Foto: Shutterstock

Astfel, angajatorii din aceste domenii trebuie să depună raportările salariale în această lună (termenul limită este 21 decembrie) în conformitate cu noile reglementări, potrivit unui comunicat de presă al unei companii de consultanţă.

„Modificările care trebuie operate în sistemele interne de salarizare sunt substanţiale, iar varianta actualizată a Declaraţiei 112 a fost publicată abia în data de 13 decembrie şi conţine cerinţe complexe şi detalii fiscale esenţiale pentru o raportare corectă. În aceste condiţii, departamentele de salarizare din companiile care activează în sectoarele menţionate sunt contra cronometru pentru implementarea noilor modificări fiscale”, arată Maria Butcu, director, şi Ana-Maria Hoborici, manager, Soluţii de Servicii Externalizate, Deloitte România.

Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung prevede, printre altele, restrângerea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor din construcţii, sectorul agricol şi industria alimentară, dar şi modificarea majoră a facilităţilor de care beneficiază angajaţii din domeniul IT. Dincolo de impactul financiar al acestor măsuri (venituri mai mici pentru angajaţi sau cost salarial majorat pentru angajatori), noul cadru legislativ implică şi dificultăţi sporite în ceea ce priveşte metodologia de calcul salarial, în special în domeniul IT, dar şi noi obligaţii de raportare cu aplicabilitate imediată. În plus, comunicarea cu salariaţii în noul context fiscal şi în condiţiile deficitului de forţă de muncă din domeniile respective reprezintă o provocare pentru angajatori, precizează consultanţii.

Pentru angajaţii din industria IT, noua lege prevede un termen limită pentru aplicarea scutirii de impozit pe venit, respectiv sfârşitul anului 2028, un plafon pentru această facilitate - se aplică la locul funcţiei de bază pentru venituri brute lunare de până la 10.000 de lei, precum şi scutirea de la plata contribuţiei la Pilonul II de pensii, însă cu posibilitatea acordată angajatului de a opta pentru plata acesteia.

Pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară, se elimină scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi scutirea de la plata contribuţiei pentru asigurări sociale, datorată de angajatori, pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau în alte condiţii de muncă.

Totodată, intervin schimbări în tratamentul fiscal al tichetelor de masă şi al voucherelor de vacanţă. Astfel, noua lege introduce valoarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (10%) începând cu luna ianuarie 2024. Prin urmare, aceste beneficii salariale vor fi taxate în total cu 19% începând cu anul următor.

Potrivit sursei citate, toate aceste schimbări trebuie reflectate în calculul salarial şi în raportările companiilor începând cu obligaţiile aferente lunii noiembrie (mai puţin cele care se aplică de anul viitor), iar efortul este considerabil. Noul formular de raportare (Declaraţia 112) a fost adaptat la noile reguli de aplicare a facilităţilor fiscale acordate salariaţilor din industria IT, respectiv construcţii, agricultură şi industria alimentară şi prevede modificări în structura de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Totodată, acesta oferă şi posibilitatea de a raporta numărul de zile lucrate în afara României, situaţie în care facilităţile fiscale din construcţii, sectorul agricol şi industria alimentară nu sunt aplicabile.

În plus, în industria IT apar complicaţii suplimentare având în vedere că, pe lângă limitarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru salariaţii din domeniu, se introduce exceptarea de la plata contribuţiei la Pilonul II de pensii (3,75% pentru anul 2023) în aceeaşi limită de 10.000 de lei, dar se acordă angajatului opţiunea de a continua să contribuie la fondul privat de pensii. Astfel, pentru specialiştii în salarizare din industria IT apar dificultăţi în comunicarea cu salariaţii, mai ales în situaţia în care intervine necesitatea detalierii fluturaşului de salariu. În concluzie, departamentele de salarizare din domeniile vizate de noile reglementări trebuie să se mobilizeze şi să trateze cu atenţie modificările care au intervenit, având în vedere termenul extrem de scurt de la apariţia formularului actualizat până la data primei raportări în noile condiţii fiscale, dar şi schimbările complexe pe care trebuie să le implementeze”, subliniază Deloitte. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite