Teodorovici îşi arogă meritele pentru promovarea BVB de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici la Congresul Partidului Social Democrat la Sala Palatului în Bucureşti FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, salută anunţul agenţiei FTSE Russell prin care statutul pieţei de capital din România este îmbunătăţit, de la cel de „piaţă de frontieră“ la cel de „piaţă emergentă“, considerând că o bună parte dintre merite aparţine însă Ministerului de Finanţe, arată ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Teodorovici a invocat faptul că Ministerul Finanţelor Publice este promotorul OUG nr.90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital, prin care au fost eliminate barierele în calea pieţei de capital şi s-au creat premisele necesare pentru asigurarea recalificării pieţei de capital româneşti de la categoria de piaţă de frontieră la statutul de piaţă emergentă.

Tot la nivel legislativ, adoptarea Legii nr.126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, promovată de MFP, a avut un impact semnificativ asupra pieţei de capital şi economiei româneşti prin schimbarea arhitecturii pieţei şi a modului de desfăşurare a tranzacţiilor, fiind vizate creşterea competiţiei, a transparenţei, stabilitatea financiară şi funcţionarea ordonată a pieţelor.

În plus, recent, Ministerul Finanţelor Publice împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară au demarat strategia naţională pentru piaţa de capital şi a infrastructurii acesteia. Acest proiect se încadrează în programul SRSP de finanţare de către Comisia Europeană, iar asistenţa tehnică va fi acordată de către Banca Mondială. Prin strategia naţională privind piaţa de capital se va stabili un cadru coerent de creştere şi acces la finanţare, prin îmbunătăţiri/modificări legislative care să sprijine planul de înfiinţare a Contrapărţii Centrale locale, precum şi alte măsuri de sprijinire a accesului IMM-urilor la finanţare, participarea mai largă a investitorilor, creşterea încrederii în segmentul pieţei de capital etc. Proiecte similare au fost dezvoltate în ţări precum Cehia, Ungaria şi Polonia.

Ministrul român consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti.

„Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei «investment grade» de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti.

Decizia de astăzi este atât o bătălie câştigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de «piaţă emergentă», cât şi o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică.

Conform estimărilor, trecerea la statutul de piaţă emergentă se traduce şi prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră, atragerea de capital străin creând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucureşti.

În acelaşi timp, toate autorităţile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, inclusiv prin crearea unei contrapărţi centrale româneşti, prin dezvoltarea pieţei de derivate şi prin creşterea capacităţii de finanţare a economiei reale.

Ministerul Finanţelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-şi eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească şi de creştere a atractivităţii pieţei de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat.

Sunt convins că decizia de astăzi este un semnal-cheie şi pentru investitorii americani care au acum o dovadă în plus a extraordinarelor oportunităţi pentru investiţii oferite de România”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

În acelaşi timp, ministrul Eugen Teodorovici a subliniat şi o serie de contribuţii ale Ministerului Finanţelor Publice la dezvoltarea pieţei de capital şi diversificarea instrumentelor de finanţare puse la dispoziţia investitorilor, pentru a deveni o alternativă viabilă la finanţarea prin intermediul sectorului bancar.

„Dincolo de modificările legislative promovate de MFP pentru creşterea atractivităţii pieţei de capital din România, este de amintit decizia curajoasă a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieţei de capital din România o creştere de 36% în primele 8 luni.

De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintă o componentă esenţială în formarea şi dezvoltarea altor pieţe pentru finanţarea proiectelor de investiţii, cum ar fi piaţa obligaţiunilor municipale sau a celor emise de companii. În acelaşi timp, ele contribuie la lărgirea şi diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societăţi de asigurări, etc.) atât în plan local, cât şi extern.

MFP depune eforturi susţinute pentru dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi urmărim crearea unei curbe de randament lichidă şi stabilă a titlurilor de stat. Menţionez sprijinul şi eforturile în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară, în rândul investitorilor mici, mai puţin sofisticaţi, astfel încât aceştia să poată accesa instrumentele de finanţare oferite de piaţa de capital românească şi aici mă refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele două emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori şi pe care intenţionam să-l reluam în viitor”, a mai precizat ministrul Eugen Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite