Teodorovici, ironii la adresa lui Cîţu: Totul se vede „fantastik“ de la Guvern, deşi România se împrumută scump şi sunt semnale că va ajunge la „Junk“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Eugen Teodorovici. FOTO Mediafax/Inquam Photos
Florin Cîţu şi Eugen Teodorovici. FOTO Mediafax/Inquam Photos

Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici critică guvernarea PNL că, deşi face împrumuturi mai scumpe şi România riscă retrogradarea de către agenţiile de rating, la Palatul Victoria şi la Ministerul de Finanţe totul încă se vede „fantastik”. Fostul ministru îl ironizează pe succesorul său, Florin Cîţu, care a declarat anterior că tot ce propune „este fantastic”.

Parlamentul a aprobat miercuri programul IMM Invest, motiv pentru care ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat că se confirmă astfel că programul este un succes, spunând că tot ce propune „este fantastic”.

Afirmaţia lui a fost ironizată de fostul ministru Eugen Teodorovici. „Drumul spre iad e pavat cu cele mai bune intenţii... ar spune «profetul» economiei noastre, acompaniat de sunetul palid al unei mandoline dezacordate. Căci totul se vede încă «fantastik» de la Palatul Victoria şi de la Ministerul de Finanţe, chiar înainte de decizia aşteptată a agenţiei de rating Standard & Poor’s (sunt semnale că se intenţionează retrogradarea României, în mai puţin de o lună, la categoria JUNK) şi chiar în condiţiile unui nou împrumut accesat ieri, de 3,3 miliarde de euro, într-o emisiune de eurobonduri, evident la costuri mult mai mari (1 miliard de euro doar dobânzi de plată‼) faţă de cele de la începutul crizei sanitare şi mult mai mari faţă de ţările vecine, dacă ne gândim la dobânzi triple faţă de Polonia, duble faţă de Grecia şi Ungaria şi... de 20 de ori mai mari decât Bulgaria‼”, a scris miercuri Teodorovici, pe pagina sa de Facebook.

El susţine că, din păcate, pentru mulţi dintre cetăţenii de bună credinţă din această ţară, datele seci şi reci legate de datoria publică şi deficitul bugetar pălesc în faţa promisiunilor de bunăstare şi creştere economică făcute de Orban şi al sau „ministru” de finanţe în condiţiile unei crize economice iminente.

„Totuşi, vă rog să vă gândiţi că este un experiment de laborator extrem de periculos atunci când amesteci promisiuni politice cu realităţi economice şi rezultatul este o explozie a datoriei publice prin împrumuturi totale de 72 de miliarde de lei‼ - adică 371 de milioane de lei pe zi în doar 6 luni şi 2 săptămâni de guvernare PNL‼ - în condiţiile în care guvernul PSD a crescut datoria publică nominală cu 79,4 miliarde de lei în 2 ani şi 10 luni!! Şi asta nu este tot! Gândiţi-vă că mai urmează încă cel puţin 60 de miliarde de lei de împrumutat în următoarea perioadă pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru întregul an‼”, afirmă Teodorovici.

El susţine că experimentul politic cu efecte economice dezastruoase a început chiar din primele două luni ale guvernării Orban „prin risipa de cheltuieli publice şi neîncasarea de venituri”, pe care fostul ministru le numeşte un „jaf” generalizat, care au condus la un deficit de 4,3% din PIB pentru anul 2019, de la 2,8% în primele 10 luni din an, şi a continuat în 2020, când în primele 4 luni au reuşit „performanţa” unui deficit egal cu cel al primelor 10 luni din anul 2019‼

„Aşadar, contează şi povestea din spatele cifrelor, atunci când deficitul este mult subestimat, în condiţiile în care toate instituţiile financiare şi cele de rating îţi spun că va fi peste 9% din PIB şi când creşterea datoriei publice nu se vede absolut deloc în economia reală, iar pentru toate aceste derapaje evidente să invoci greaua moştenire‼

Iar asta nu contrazice cu nimic ceea ce am susţinut tot timpul: să profităm la maxim de derogările de la procedura de deficit bugetar aplicate la nivel european în perioada crizei şi să ne asumăm o creştere a deficitului bugetar, dar NU oricum şi nu lipsit de raţiune, adică NU fără o gândire clară pentru redresarea şi stimularea economică şi socială”, afirmă Teodorovici.

Fostul ministru precizează că nu doreşte ca România să ajungă la „Junk” şi să se împlinească tocmai ACUM, în guvernarea PNL, „auto-profeţia” lui Cîţu din perioada sa glorioasă de opoziţie la guvernarea PSD‼

„De aceea, poate nu este nici acum prea târziu pentru ceea ce pare inacceptabil la nivel politic: CONSENS pentru REDRESAREA ECONOMIEI‼ DIALOG‼ PACT FISCAL transpartinic şi transguvernamental‼”, conchide Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite