Teodorovici, apostrofat de Banca Centrală Europeană: Aprobarea taxei pe lăcomie s-a făcut fără respectarea Tratatului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Banca Centrală Europeană a trimis recent ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, o scrisoare prin care îi atrage atenţia că a propus şi adoptat Ordonanţa 114, prin care impune taxe pe activele bancare în funcţie de creşterea ROBOR, fără a-i fi cerut părerea, ceea ce contravine Articolul 282 alineatul (5) din TFUE.

„Banca Centrală Europeană ar fi trebuit consultată ”într-o etapă adecvată” care să permită autorităţii care iniţiază proiectul legislativ să ia în considerare avizul BCE înainte de a lua o decizie cu privire la fond. BCE nu a fost consultată de Guvernul României înainte de adoptarea şi intrarea în vigoare a OUG nr. 114/2018. Mai mult, OUG nr. 114/2018 nu a fost însoţită de nicio evaluare a impactului care să arate efectele impozitului asupra sectorului bancar”, se arată în documentul citat.

În acest context, BCE consideră că această neconsultare este „un caz de nerespectare de către autorităţile române a articolului 127 alineatele (4) şi Articolul 282 alineatul (5) din TFUE şi articolul 2 alineatul (1) din Decizia 98/415 / CE a Consiliului”.

„În viitor, dacă este cazul, BCE ar aprecia guvernul român care acordă datoria luând în considerare observaţiile de mai sus, îndeplinind obligaţia de a consulta BCE cu privire la proiect legislaţie”, se arată în scrisoarea trimisă de BCE lui Teodorovici, dar şi guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite