Tăriceanu: Preţul energiei a scăzut la producător, dar asta nu se vede în factura populaţiei. Cer ANRE să ia urgent măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă că preţul energiei - energia electrică şi gaze naturale - s-au redus consistent la producător, iar acest lucru nu se vede şi în factura consumatorilor, solicitând Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să ia urgent măsuri.

„Cu multe întreprinderi închise din cauza crizei de coronavirus şi cu o iarnă extrem de caldă, preţurile la energia electrică, în special, dar şi cele la gaze naturale s-au redus consistent. Preţul la producător la energia electrică s-a înjumătăţit în doar 30 de zile. Preţul la gaze naturale a scăzut mult sub cel reglementat. În ciuda acestei realităţi, consumatorul nu vede această scădere şi am vrut să văd care este motivul.

Cred că motivul principal este că deşi preţurile la producător au scăzut, celelalte elemente care intră în preţul final, tarifele la transport şi distribuţie, nu au suferit nici o modificare.

Aşa am ajuns la situaţia anormală ca preţul de producţie şi vânzare de către producător al energiei electrice şi gazelor naturale să fie mai mic decât tarifele plătite pentru transport şi distribuţie. Găsesc acest lucru total inacceptabil! Din criza asta trebuie să ieşim împreună şi ea nu trebuie să fie pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă!

Cer Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să se trezească din somnul lor şi să înţeleagă că nu sunt în vacanţă! Este rolul lor să verifice şi să corecteze anomaliile ca cea pe care am semnalat-o! Dacă ei nu o fac, atunci Guvernul trebuie să pună piciorul în prag şi să dea o hotărâre de guvern care să limiteze pe o perioadă anume tarifele la transport şi energie. Scăderea reală a preţurilor la energie ajută în primul rând relansarea economiei româneşti dar şi pe noi toţi cei care plătim gaze şi energie electrică!

Iar pentru ANRE avem soluţia audierii rapide a conducerii în Senatul României şi schimbarea lor cu unii care să ţină cu firmele româneşti şi cu românii!”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite