Sute de angajaţi vor fi concediaţi la 1 august din cauza costurilor exorbitante de producţie provocate de preţurile energiei. Despre ce companie e vorba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alum Tulcea - Combinat alumina FOTO Facebook

Aproape 500 de angajaţi vor fi concediaţi la 1 august din cauza costurilor exorbitante de producţie provocate de preţurile energiei.

Alum SA, singurul producător de alumină din ţara noastră, are 710 angajaţi, din care după 1 august vor rămâne doar 259.

Închiderea parţială a producţiei şi concedierile vin ca urmare a creşterilor costurilor cu gazele şi energia, pe care societatea nu le mai poate susţine. Pe piaţa internaţională, o tonă de alumină costă 515 USD, în timp ce combinatul produce alumina la 913 dolari/tonă, după cum scria recent infobusiness.ro.

Cei 259 de oameni care vor rămâne la muncă sunt cei de la întreţinere, cercetare şi dezvoltare, pentru că uzina va mai păstra deschise câteva secţii care au în lucru alte tipuri de produse decât alumina calcinată brută.

Potrivit unor date, încă din decembrie anul trecut, Alro Slatina se afla deja în mijlocul primei faze de închidere, care a dus la o reducere a producţiei cu 60%.

„Ne confruntăm cu preţuri exorbitante pe piaţa de energie şi cu lipsa de energie pe piaţă. Am început deja procesul de închidere. Nu găsim energie. Vom închide liniile de producţie. Nu putem produce la un preţ de 2.300-2.600 de dolari pe tona de aluminiu.”, declara recent Constantin Popescu, lider de sindicat.

Uzina se numără printre cei mai mari producători de aluminiu  de pe continent şi unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România.

Odată cu închiderea producţiei, Alro anunţă că are deja un plan de a acoperi lipsa producţiei, şi asta o va face prin importuri aduse direct în portul Constanţa.

Combinatul de alumină din Tulcea, unul dintre importanţii angajatori privaţi din oraş, a început să funcţioneze în anul 1973, firma Balli Metal preluând unitatea de la statul român în anul 1996. Societatea tulceană producătoare de alumină calcinată, materia primă necesară în producerea aluminiului, a produselor refractare, produselor ceramice, a cimentului, precum şi în tratarea apei, a devenit ulterior parte a grupului de firme Alro Slatina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite