Suprataxa pusă de bulgari pe gazele rusești deranjează și Grecia: „Gospodăriile și întreprinderile vor fi împovărate cu creșteri ale prețurilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Bulgariei de a introduce o taxă pentru tranzitul gazelor ruseşti a deranjat și Grecia, pe lângă reacția deja oficială a Ungariei și Serbiei, care a considerat măsura drept „ostilă”.

Conducte de gaz din Grecia
Decizia Bulgariei de a introduce o taxă pentru tranzitul gazelor ruseşti a deranjat și Grecia

Gospodăriile și întreprinderile din Grecia, Serbia, Ungaria, Austria, România și alte țări din Europa de Sud-Est vor fi împovărate cu creșteri ale prețurilor energiei electrice și gazelor naturale pentru a subvenționa consumatorii bulgari. Cei 10,20 euro/MWh în gaze naturale se traduce în 20 de euro pentru fiecare megawat oră de energie electrică produsă de gaze naturale, care în Grecia este principalul combustibil pentru producerea energiei. Grecia importă 3,5-6 miliarde de metri cubi prin Bulgaria. de gaze naturale pe an. Costul suplimentar pentru aceste cantități din impunerea noii taxe este estimat anual la aproximativ 360 de milioane de euro, sumă pe care consumatorii greci o vor plăti pentru a-i subvenționa pe bulgari”, scrie publicația elenă Kathimerini.

Taxa impusă de Sofia pe gazul rusesc care trece prin țară se ridică la 10,20 euro/MWh.

Deși Bulgaria nu importă gaze naturale din Rusia, aceasta rămâne o rută importantă pentru cantitățile reduse livrate de Rusia către Europa din 2022.

Într-o mișcare neobișnuită pentru datele și condițiile europene pentru libera circulație a produselor și serviciilor, Bulgaria a decis să impună un tarif prin creșterea costurilor energiei într-un număr de țări din Europa de Sud la începutul sezonului de iarnă și în timp ce evoluțiile din Orientul Mijlociu au a declanșat un nou val de creșteri și volatilitate pe piețele energetice.

Serbia și Ungaria au criticat dur decizia Bulgariei

Potrivit presei europene, reacțiile Serbiei și Ungariei au fost imediate. "Acest lucru este inacceptabil. Punerea în pericol a unui stat membru al UE aprovizionării cu gaze naturale a unui alt stat membru UE. Este pur și simplu împotriva solidarității europene, împotriva regulilor europene", a declarat luni ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto.

Szijjarto a mai spus că guvernul său a fost în contact cu Bulgaria și Serbia și ia măsuri pentru a se asigura că Bulgaria nu pune în aplicare legi care ar pune Ungaria și Serbia într-o situație dificilă. "Aceasta este o mare problemă pentru noi. Acest lucru va duce la o creștere drastică a prețului gazelor naturale cu 100 de euro la 1.000 de metri cubi de gaze naturale. Aceasta este o creștere oribilă și vom vorbi cu partea bulgară. Și aceasta ( decizia) nu ar trebui să se aplice Serbiei”, a comentat sâmbătă președintele sârb Aleksandar Vucic, potrivit Politiko. Reacția guvernului grec rămâne necunoscută până acum.

Noua taxă a fost impusă printr-un amendament aprobat de Parlamentul bulgar ca parte a legii pe care a adoptat-o în urmă cu un an și jumătate pentru a controla implementarea măsurilor restrictive, având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației din Ucraina. Printre obiectivele sale se numără, potrivit legiuitorilor care l-au redactat, „impozitarea echitabilă a profiturilor realizate pe teritoriul statului și o creștere a veniturilor bugetare”.

Din noua taxă, potrivit presei bulgare, Bulgaria este de așteptat să pună în cuferele sale un venit suplimentar de 1,2 miliarde de euro pe an. Această sumă va veni din povara asupra țărilor care sunt aprovizionate cu gaz rusesc din conducta TurkStream prin Bulgaria, inclusiv Grecia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite