Austria plătește Rusiei pentru gaze mai mult decât ajutoarele date Ucrainei

0
Publicat:

Austria continuă să importe gaze rusești la capacitate maximă, în ciuda angajamentelor de reducere a dependenței de Rusia, scrie Euronews citând date oficiale.

Conductă de gaz
Austria continuă să facă importuri masive de gaze rusești

Majoritatea țărilor europene și-au redus dependența de gazul rusesc de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, amintește publicația, precizând că „nu e așa și în Austria”.

„Țara din Europa Centrală și-a crescut importurile cu până la 80% în ianuarie, potrivit Ministerului Climei. Înainte de embargo, care era considerat o modalitate de a forța Rusia să se retragă din Ucraina sau să negocieze cu UE, Moscova a câștigat peste 600 de milioane de euro pe zi din profituri din exportul de gaze către Europa. Deși au existat scăderi în timpul verii trecute - plus un minim istoric de 17% a fost înregistrat în octombrie - Austria a revenit acum la nivelurile de import de dinainte de invazie”, se arată în articol.

Acesta punctează că, datorită unei combinații de factori istorici și politici, guvernul austriac s-a străduit să-și definească poziția față de Ucraina în cadrul frontului unit al UE.

După al Doilea Război Mondial, când Austria a fost absorbită oficial de Germania nazistă într-o mișcare cunoscută sub numele de „Anschluss”, țările aliate, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța și Uniunea Sovietică, au împărțit Austria în zone ocupate.

În 1955, când s-a negociat încetarea ocupației, Austria a semnat un tratat de neutralitate permanentă care o împiedică să se alăture oricărui pact militar sau să permită staționarea militarilor străini pe teritoriul său.

Neutralitatea politică a fost interpretată de atunci ca parte a pactului de către diverși politicieni și analiști, ceea ce a dus la dezbateri repetate în parlamentul austriac.

Țara a aderat la UE doar când Suedia și Finlanda, care și-au declarat neutralitatea în timpul Războiului Rece, s-au alăturat și ele.

În ciuda acestui fapt, atât Suedia, cât și Finlanda și-au exprimat interesul de a adera la NATO de la invazia rusă, cea din urmă oficializându-și intrarea la începutul acestui an.

Austria nu face parte din alianța militară condusă de SUA, deși are legături strânse cu aceasta.

Rusia livrează Austriei cantități complete de gaz

Autoritatea austriacă de reglementare pentru industria de electricitate și gaze justifică creșterea spunând că importurile din Germania și Italia au scăzut în noiembrie și decembrie, în timp ce intrările din Rusia rămân constant ridicate.

Gazprom a redus drastic exporturile de gaze către Europa în această vară. Cel mai recent, însă, 100% din cantitatea comandată fusese livrată din nou în Austria, după cum a anunțat șeful companiei austriece de energie (OMV) Alfred Stern la începutul lunii februarie.

În prezent, Germania nu importă gaz rusesc.

În 2018, însuși Vladimir Putin a apărut la Viena pentru a lua parte la semnarea contractelor de furnizare de gaze pe termen lung între Gazprom și OMV împreună cu cancelarul de atunci Sebastian Kurz.

La acea vreme, Austria s-a angajat cu gazul rusesc până în 2040 și și-a dublat volumele de aprovizionare. Putin a vorbit despre „securitatea energetică pentru întreg continentul printr-o bună cooperare”. Detaliile contractului rămân secrete. Ce se știe, însă, este că OMV trebuie să plătească, indiferent dacă se ia sau nu gazul rusesc.

Karl Nehammer, cancelar interimar al Austriei, a salutat faptul că țara și-a umplut rezervele de stocare de gaze la sfârșitul anului trecut.

Recent, el a rezistat și apelurilor la acțiune împotriva OMV. „Dacă rușii continuă să livreze, atunci nu pot interzice OMV să-și îndeplinească obligațiile contractuale”, a spus Nehammer în timpul unei apariții TV la postul public al țării.

Progres slab cu sursele regenerabile

Între timp, Austria înregistrează puține progrese în dezvoltarea alternativelor la generarea de energie pe bază de gaz, în ciuda faptului că ministrul energiei Leonore Gewessler s-a angajat să facă țara mai independentă cu sursele regenerabile.

„Avem multe de făcut pentru a ajunge la rădăcina problemei”, a spus ea săptămâna trecută. „Adevărata independență”, până la urmă, va exista doar „când ne eliberăm de dependența de gazul rusesc”.

În lumina acestui fapt, ea a îndemnat din nou cetățenii să economisească energie. „Cu cât economisim mai mult gaz, cu atât rezervele de stocare vor rămâne mai pline pentru iarna viitoare”.

Austriecii nu reușesc să își reducă consumul de gaz în comparație cu alte țări europene, relatează magazinele locale. Energia regenerabilă a țării este derivată în principal din hidroenergie, dar o secetă puternică a redus randamentele energetice.

Austria a importat gaz în valoare de 7 miliarde de euro din Rusia de când a început invazia Ucrainei de către Moscova în februarie, potrivit ministerului.

În prezent, sunt transferați mai mulți bani de la Viena în Rusia pentru gaz decât suma totală de ajutor cheltuită pentru Ucraina de Austria de la începutul războiului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite