Suntem în cel mai periculos moment din ultimele decenii: Cum influențează războaiele prețurile alimentelor

0
Publicat:

Prețurile alimentelor și ale energiei, dar și comerțul în general vor fi afectate de războaiele din Ucraina și Israel, a avertizat Jamie Dimon, director executiv al cele mai mari bănci americane.

Săgeată oscilatorie care indică scădere deasupra hărții lumii
Războaiele din Israel și Ucraina creează multe incertitudini care se vor răsfrânge asupra prețurilor

Directorul executiv al JP Morgan Chase le-a spus investitorilor că este îngrijorat de riscurile pentru economie generate de creșterea tensiunilor geo-politice, scrie BBC.

El a spus că războaiele din Ucraina și Israel ar putea afecta prețurile energiei și alimentelor și comerțul global.

Mii de oameni au fost uciși în Israel și Gaza după un atac fără precedent al grupării militante palestiniene Hamas.

Jamie Dimon, care conduce cea mai mare bancă din America, a vorbit în timp ce firma și-a dezvăluit ultimele rezultate trimestriale.

A raportat profit de 13 miliarde de dolari (10,7 miliarde de lire sterline) pe parcursul celor trei luni până în septembrie, în creștere cu 35% față de aceeași perioadă din 2022.

Dl Dimon a spus că banca a beneficiat de gospodăriile și afacerile americane într-o formă financiară sănătoasă, dar a avertizat că rămâne precaut cu privire la starea economiei globale, având în vedere numeroasele riscuri care apar.

Avertizarea mea este că ne confruntăm cu atât de multe incertitudini acolo”, a spus el.

El le-a spus investitorilor că ar trebui să fie pregătiți să facă față ratelor mai mari ale dobânzilor, inflației persistente, precum și consecințelor conflictelor violente.

„Războiul din Ucraina, agravat de atacurile de săptămâna trecută asupra Israelului, ar putea avea un impact de anvergură asupra piețelor energetice și alimentare, comerțului global și relațiilor geopolitice”, a spus el.

El a adăugat: „Acesta poate fi cel mai periculos moment pe care l-a văzut lumea în ultimele decenii”.

Preocupările cu privire la modul în care războaiele vor afecta economia au apărut și în timpul discuțiilor Citigroup cu investitorii cu privire la rezultatele sale.

Există multă incertitudine care în cele din urmă este luată în considerare în modul în care se desfășoară lucrurile”, a spus directorul financiar al băncii, Mark Mason.

Domnul Dimon, care l-a condus pe JP Morgan Chase timp de aproape două decenii, este cunoscut pentru că este deschis în chestiuni politice.

El a condamnat atacurile grupării militante Hamas, spunând angajaților la începutul acestei săptămâni că banca este alături de „poporul Israel”.

El a deschis vineri conferința telefonică cu investitorii cu o altă declarație despre violența în desfășurare, spunând că banca este „profund întristată... de recentele atacuri oribile asupra Israelului și vărsarea de sânge care a rezultat și multe altele”.

Terorismul și ura nu au loc în lumea noastră civilizată și toate inimile noastre aici la JP Morgan Chase se îndreaptă către toți cei care suferă”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite