Suma uriaşă pe care vrea s-o investească Letonia pentru a-şi consolida securitatea energetică

0
0
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Letonia vrea să investească aproximativ un miliard de euro pentru a construi parcuri de turbine eoliene, în ideea de a-şi creşte capacitatea de generare de energie din surse regenerabile şi a-şi consolida securitatea energetică, a declarat luni premierul leton, Krisjanis Karin, transmite DPA.

„Aceasta este o soluţie pe termen mediu care ne va permite să devenim complet independenţi în aprovizionarea noastră cu energie şi să utilizăm mai puţini combustibili fosili", a spus Krisjanis Karin, informează Agerpres.

Potrivit premierului leton, aceasta este una din cele mai mari investiţii derulate vreodată de mica ţară baltică, vecină cu Rusia. După ce proiectul va fi implementat, Letonia va trece din situaţia de ţară care importă electricitate din ţări precum Rusia, în situaţia în care va deveni exportator de electricitate, a precizat Krisjanis Karin.

La rândul său, ministrul leton al Economiei, Ilze Indriksone, a dezvăluit că parcurile de turbine eoliene avute în vedere ar urma să aibă o capacitate de 800 de Megawaţi. Asta înseamnă că ar putea produce 2,4 Terawaţi oră (TWh) de electricitate pe an, echivalentul a aproximativ 30% din consumul total de electricitate al Letoniei în 2021, a spus Ilze Indriksone.

Un nou joint venture, denumit Latvijas Veja Parki, între compania de utilităţi Latvenergo şi Latvijas Valsts Mezi, entitatea responsabilă de administrarea pădurilor statului leton, va fi responsabilă pentru construcţia şi operarea parcurilor de turbine eoliene, care ar urma să aibă un total de 100 până la 120 de turbine eoliene.

Letonia a încetat să mai importe electricitate din Rusia în luna mai a acestui an. Cu toate acestea, la fel ca şi ţările vecine, Estonia şi Lituania, Letonia este în continuare parte a reţelei electrice sincronizate cu Rusia şi Belarus, sistemul BRELL, care datează din perioada sovietică. Asta înseamnă că Letonia rămâne conectată la reţeaua celor două state vecine din est.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite