SUA îi răspunde Riadului că „nu există motive de piață” pentru a reduce producția de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile americane au furnizat Arabiei Saudite date analitice care indică, potrivit Washingtonului, că nu există o bază de piață pentru reducerea producției de petrol. Acest lucru a fost anunțat joi de coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby.

John Kirby. Foto: Twitter
John Kirby. Foto: Twitter

Ministerul de Externe saudit poate încerca să se eschiveze sau să se sustragă, dar faptele sunt simple. Lumea se unește în jurul Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse. Statele Unite au jucat un rol cheie în construirea acestei coaliții. În ultimele săptămâni, partea saudită ne-a spus în privat și public despre intenția lor de a reduce producția de petrol, despre care știau că va crește profiturile Rusiei și va reduce eficacitatea sancțiunilor impuse de Occident. Aceasta este direcția greșită.”, a spus el într-o declarație postată pe Twitter de jurnalistul CNN Phil Mattingly.

Am oferit Arabiei Saudite o analiză pentru a arăta că nu există nicio bază de piață pentru reducerea țintelor de producție și ar putea aștepta cu ușurință până la următoarea reuniune a OPEC pentru a vedea cum evoluează situația”, a continuat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. 

Unele țări OPEC+ s-au plâns SUA că sunt sub presiune pentru a sprijini decizia de a reduce producția de petrol. Această declarație a fost făcută joi în cadrul unui briefing online a coordonatorului pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby.  Potrivit acestuia, „alte țări OPEC în mod privat” au spus Washingtonului că „nu sunt nici ele de acord cu decizia Arabiei Saudite, dar s-au simțit obligate să susțină cursul” Riadului.  

Așa cum a spus președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden, ne reevaluăm relația cu Arabia Saudită în lumina acestor acțiuni”, a spus Kirby, adăugând că SUA vor continua „să caute semne cu privire la locul în care Riadul își asumă aceste măsuri”.".

După cum a explicat Mattingly, cuvintele lui Kirby au fost o reacție la declarația Ministerului Afacerilor Externe al Arabiei Saudite, în care Riadul a respins afirmațiile conform cărora decizia OPEC+ de a reduce producția de petrol este politică și indică faptul că regatul se poziționează de o anumită partea în conflictele internaționale. Ministerul de Externe a mai remarcat că amânarea cu o lună a acestei decizii, care a fost propusă de Statele Unite, „ar avea consecințe economice negative”. După cum se arată de către Ministerul de Externe, țara a susținut rezoluțiile referitoare la situația din jurul Ucrainei și „orice încercări de a denatura poziția regatului față de criza din Ucraina sunt inacceptabile”.

Săptămâna trecută, statele membre ale acordului OPEC+, la o întâlnire față în față de la Viena, au convenit să reducă producția de petrol cu ​​2 milioane de barili pe zi din noiembrie și au prelungit acordul până la sfârșitul anului 2023.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite