STUDIU Reducerea TVA până la 5% pentru carne ar aduce un mic în plus pe grătarele românilor
0Cu banii pe care-i cheltuiesc pentru o porţie de trei mititei cu TVA de 24%, consumatorii ar putea cumpăra patru mici cu taxă redusă, arată patronatele din industria alimentară.
Coaliţia patronală care militează pentru reducerea TVA la carne a găsit noi argumente pentru scăderea acestei cote de la 24% la 5%: consumul de preparate ar creşte, cu aceleaşi încasări la nivelul bugetului de stat.
Exemplele invocate de procesatori ţin de produsele pe care românii le pun pe grătare în mod tradiţional, adică mititei, ceafă de porc sau piept de pui.
Din coaliţia patronală fac parte Pro Agro, Uniunea Crescătorilor de Păsări, Romalimenta şi Rompan.
Şapte consumatori în loc de cinci
„În România, anual se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici. Asta înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici anual. Dacă luăm în calcul populaţia activă, reiese că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an“, arată patronatele.
Având drept bază de calcul populaţia activă, „un român consumă în medie trei mici cu TVA de 24% la o masă. Dacă TVA ar fi de 5%, cu acelaşi buget, consumatorul şi-ar permite să cumpere patru mici“.
Mai mult, „un grup de cinci prieteni care se pregătesc de grătar ar cumpăra în medie două kilograme de mici, două kilograme de piept de pui şi un kilogram de ceafă de porc. În total 114 lei.
Dacă TVA ar fi de 5%, pentru două kilograme de mici ar plăti puţin peste 26 de lei, în loc de 31 de lei. Şi, în general, cu banii economisiţi din diferenţa de TVA, de acel grătar s-ar bucura şapte persoane în loc de cinci“, mai arată coaliţia patronală.
Potrivit procesatorilor, consumul de mici creşte considerabil pe tot parcursul verii, iar apogeul vânzărilor îl reprezintă perioadele de sărbători câmpeneşti, cum a fost şi mini-vacanţa de 1 Mai.
În astfel de perioade, pe parcursul a 2-3 zile se consumă peste 1.500 tone de mici. Asta înseamnă că pe grătare sfârâie, de 1 mai, 30 de milioane de mici, adică peste 7% din cantitatea consumată într-un an întreg. Într-o singură zi din asemenea perioade, românul mănâncă mici cât pentru o lună.
O soluţie „firească şi civilizată”
„România are şansa să ajungă la un nivel de trai comparabil cu cel din alte state ale Europei.
Reducerea TVA la carne şi la produsele din carne este o soluţie firească şi civilizată pe care confraţii noştri europeni au adoptat-o cu ani în urmă. În schimb, România se numără printre ţările cu cea mai mare cotă de TVA la carne din Europa.
Doar în Danemarca TVA este mai mare decât la noi, respectiv 25%. Un venit redus, ca în ţara noastră, şi un TVA disproporţionat nu pot duce decât la o putere de cumpărare mică şi, deci, un nivel de trai scăzut“, arată iniţiatorii campaniei „Taie TVA la carne“.