Studiu: KMG International poate acoperi 70% din cererea României de produse petroliere; în trei ani a contribuit cu cinci miliarde de dolari la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

KMG International, fostul Rompetrol Group, asigură în prezent 44,6% din capacitatea de rafinare a României şi contribuie astfel la securitatea energetică a ţării, arată un studiu realizat de Academia de Studii Economice (ASE) în perioada iulie-septembrie 2016.

Conform acestuia, grupul poate acoperi 70% din cererea autohtonă de produse petroliere prin rafinăriile Petromidia şi Vega, contribuind la diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei. „KMG International este un investitor străin de relevanţă majoră pentru România, ce contribuie cu 3% la bugetul de stat, realizând investiţii de 1,6 miliarde de dolari în perioada 2007-2015“, arată studiul realizat de ASE, la cerea Rompetrol.

Contribuţii de 5,1 miliarde de dolari la buget

De asemenea, KMG International a plătit taxe de 5,1 miliarde dolari la bugetul de stat, în perioada 2013-2015, fiind unul din cei mai mari angajatori la nivel naţional.

Cu aceste taxe plătite de KMG International la bugetul de stat, ”s-ar fi putut construi 16.466 de grădiniţe, 10.466 de şcoli sau 48 de spitale, în timp ce pentru fiecare loc de muncă creat, grupul generează indirect alte 2,25 locuri de muncă în economie”, spune Bogdan Negrea, profesor şi cercetător la ASE.

Acesta menţionează că studiul efectuat de ASE este unic, fiind pentru prima dată când o instituţie academică întreprinde o astfel de analiză asupra impactului direct, indirect şi indus pe care un grup îl are la creşterea economică a ţării.

La rândul său, Azamat Zhangulov, vicepreşedintele senior al KMG International, subliniază că România mai are acum doar trei rafinării producătoare de carburanţi, faţă de 11 în 1990. „În acel moment, capacitatea totală de rafinare a ţării era de 32 milioane tone pe an, faţă de doar 11 milioane tone pe an în 2016“, mai spune Azamat Zhangulov.

KazMunaiGaz, compania naţională de petrol din Kazahstan, a intrat în România în anul 2007, când a achiziţionat Grupul Rompetrol. „Pe lângă investiţiile străine menite să crească capacitatea de procesare a rafinăriei Petromidia şi să sporească competitivitatea companiei prin oferirea de produse de calitate superioară la standarde internaţionale, acţionarul KMGI oferă României o alternativă la petrolul rusesc furnizând un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, contribuind astfel şi la securitatea energetică a regiunii“, a adăugat Zhangulov.

Rezerve de 30 de miliarde de barili de petrol în Kazahstan

Kazahstanul are de altfel rezerve estimate de 30 de miliarde de barili de petrol.

În studiul realizat de ASE, impactul economic este evaluat prin prisma contribuţiei la veniturile guvernamentale prin plata taxelor, colectarea controlată a accizelor (KMGI deţine patru antrepozite fiscale prin Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Gas) şi contribuţia la Produsul Intern Brut (cu o valoare adăugată brută de 0,6 miliarde dolari doar în 2015).

Grupul are totodată o contribuţie semnificativă şi la balanţa comercială a României prin exportul de produse finite (produse rafinate şi petrochimice) în special în zona Mării Negre. Valoarea exporturilor reprezintă peste 4% din valoarea totală a exporturilor generate de industria prelucrătoare, grupul fiind principalul exportator de produse petroliere. Rompetrol Rafinare a exportat în 2015 aproximativ 2 milioane tone de carburnaţi în valoare de peste 2 miliarde dolari.

De asemenea, KMGI a investit în ultimii şapte ani peste 10 milioane de dolari în proiecte de sănătate, protecţia mediului, cultură, educaţie şi leadership.

Un gigant petrolier

KazMunaiGaz este compania naţională de petrol din Kazahstan, cu operaţiuni de explorare, producţie, rafinare şi transport. Un procent de 90% din acţiunile KMG sunt deţinute de fondul suveran Samruk Kazyna, iar restul de 10% din acţiuni sunt controlate de banca centrală a Kazahstanului. KMG are 220 de companii şi peste 80.000 angajaţi, fiind al doilea mare angajator din Kazahstan.

Deţinut de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, grupul KMG International desfăşoară operaţiuni în sectoarele de rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale pe 11 pieţe principale. În România, grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tomne pe an, rafinăria Vega Ploieşti (cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor cu peste 716 puncte de vânzare, 10 depozite, 230 staţii GPL şi 9.000 staţii de butelii.

Valoarea totală a investiţiilor realizate în proiectul european al KazMunaiGaz/KMG International se ridică la 4 miliarde dolari (incluzând preţul de achiziţie ale Rompetrol), în timp ce nivelul contribuţiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 12 miliarde dolari în perioada 2007-2015.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite