STUDIU Clujul depăşeşte Capitala în topul oraşelor ce prezintă interes imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Tranzacţii imobiliare mai puţine cu 33 la sută

Cluj, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Ilfov, Timişoara, Oradea şi Arad s-au situat pe primele poziţii în topul oraşelor ce stârnesc interes pe segmentul imobiliar, conform unui studiu RE/MAX. Oraşul din Transilvania a depăşit însă interesul declarat pentru Capitală.

Potrivit unui studiu realizat de RE/MAX România, anul 2016 a adus schimbări majore în planul tranzacţionărilor imobiliare, fiind  considerat de specialişti cel mai bun an de la declanşarea crizei economice. Astfel, volumul de vânzări în imobiliare a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2015, în timp ce închirierile au luat avânt mai ales în principalele oraşe din ţară, pentru ca, pe segmentul de retail, nivelul livrărilor să se majoreze cu 40%, în raport cu 2015.

Clujul conduce

Aproximativ 58% din respondenţii la studiu au confirmat un interes imobiliar în zona Clujului, cu mult peste interesul declarat pentru Bucureşti (21%). Topul este continuat de Braşov, cu aproape 5%, şi Arad cu puţin peste 4%.

În ceea ce priveşte interesul major arătat pentru Cluj-Napoca, acesta poate fi argumentat prin faptul că aici se înregistrează şi cele mai scumpe locuinţe - în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, în creştere cu 13% faţă de 2015.

Raportat la Capitală, anul trecut s-a remarcat o creştere a volumului de tranzacţii pentru sectorul spaţiilor industriale şi logistice, cu livrări de aproximativ 380.000 mp în anul 2016, tendinţa păstrându-se şi în acest an.

O zonă cu o cerere mare de locuinţe noi, ca efect al forţei de muncă atrasă din alte zone, este Sibiul. Finalizarea parcurilor industriale din zonă vor genera în următorii ani peste 3.000 de locuri de muncă şi, astfel,  noi cereri de locuinţe pentru persoanele care urmează să se relocheze aici. Cererea mare de locuinţe este confirmată şi de interesul major pentru închirieri - un imobil oferit spre închiriere fiind ocupat în medie în 12 ore de la publicarea unui anunţ.

Pe de altă parte, spre deosebire de Bucureşti sau Cluj, Timişoara înregistrează o creştere a ofertei în zona imobiliară în sincron cu cererea şi preţuri sub cele vehiculate în oraşele amintite. Aici, locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,1% în ianuarie, faţă de decembrie 2016, iar  cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, de la 1.056 la 1.032 de euro/mp.

În acelaşi timp, în Braşov este preconizată o creştere a preţurilor pentru locuinţe, o analiză realizată la începutul anului 2017 indicând o creştere a preţurilor apartamentelor vechi cu 2,3% şi cu 2% a celor noi.

În Bucureşti, 77% din tranzacţii sunt pe segmentul rezidenţial

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din Bucureşti în 2016, studiul RE/MAX arată că majoritatea investitorilor pe segmentul de piaţă rezidenţial au bugetele între 70.000 - 120.000 euro. Aceştia se împart în investitorii ce accesează credite tip „prima casă”, se  orientează, în general, pe achiziţia de apartamente cu 2  camere sau garsoniere şi au expectanţe de randamente de aproximativ 4-5%/an, sau investitorii cu bugete de peste 75.000 euro şi până în aproximativ 120.000 euro, ce îşi îndreaptă atenţia către zona centrală sau zona de Nord,  având ca şi investiţie „target” proprietăţi micuţe, dar cu  randamente de 5-6%.

Destul de slab reprezentat, dar totuşi prezent în piaţă, este investitorul cu bugete de peste 120.000 euro, care pot ajunge chiar şi până la 400.000 euro. Acesta are în vizor segmentul  rezidenţial şi este interesat, de regulă, de închiriere pentru o perioadă de timp limitată, de câţiva ani, după aceea urmând să se mute în respectiva proprietate”, a declarat Mădălina Vasile, Broker Owner la RE/MAX Properties din Bucureşti.

Astfel, conform datelor companiei, 77% din tranzacţiile realizate anul trecut pe piaţa din Bucureşti au fost cele rezidenţiale, urmate, cu un procent de 18%, de cele comerciale.

Creditul ipotecar, cel mai avantajos mijloc de finanţare

În ceea ce priveşte metoda de plată folosită cel mai mult în anul 2016, respondenţii studiului RE/MAX au indicat creditele ipotecare ca fiind cele mai avantajoase mijloace de finanţare pentru o tranzacţie imobiliară - după finanţarea din venituri proprii/economii.

În ceea ce priveşte 2017, nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental „Prima casă”, specialiştii aşteptându-se la menţinerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. O altă tendinţă a anului în curs este definită şi de orientarea băncilor către  companii în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă.

Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 200 de respondenţi - agenţi imobiliari, brokeri, cumpărători şi vânzători de produse imobiliare în anul 2016.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite