Studiu al Băncii Mondiale: Botswana şi Tonga, mai prielnice pentru afaceri decât România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele din România au de efectuat 39 de plăţi pe an şi au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligaţii FOTO Adevărul
Firmele din România au de efectuat 39 de plăţi pe an şi au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligaţii FOTO Adevărul

România este mai puţin prietenoasă cu antreprenorii decât majoritatea vecinilor şi se află în urma unor state la care nu ne-am fi aşteptat, cum ar fi Botswana şi Tonga, potrivit topului „Doing Business“, realizat de către Banca Mondială.

România a mai coborât o treaptă în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, până pe locul 73, ţara noastră fiind depăşită de state precum Rwanda, care se află pe locul, sau Botswana, aflată pe 56.

Mai mult, România se află în urma unor state precum Panama (55), Tonga (57), Samoa (61), Fiji (62), Trinidad-Tobago (66), Ghana (67), Kîrgîzstan (68) sau Antigua şi Barbuda (71). 

Dintre surprizele europene, România este depăşită de state ca Georgia, care se află pe locul 8 în lume, dar şi Macedonia (25), Armenia (37) şi chiar Belarus (63). Pe de altă parte, România este în continuare mai puţin primitoare decât majoritatea statelor aflate în aceeaşi zonă: Slovenia (33), Cipru (39), Muntenegru (44), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) sau Grecia (72). Depăşim, însă, nume ilustre precum Cehia (75), Rusia (92), China (96), Brazilia (116), Indonezia (120) sau India (134), economii aflate în plin avânt.

Ce am schimbat în bine

Ţara noastră a pierdut un loc în ciuda faptului că a adus trei îmbunătăţiri. Astfel, România a înlesnit procedurile de înfiinţare a unei firme prin transferarea răspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la Fisc la Registrul Comerţului. 

„În România este nevoie de 8,5 zile şi de îndeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Prin comparaţie, la nivel global este nevoie în medie de 25 de zile şi de îndeplinirea a şapte proceduri. La extreme, în Noua Zeelandă este nevoie de doar o jumătate de zi şi de o procedură, iar în ţări ca Surinam e nevoie ca un antreprenor să aştepte 208 zile pentru înregistrarea unei afaceri“, arată Mihaela Matei, supervising marketing associate în cadrul Ernst &Young România.

Totodată, plata taxelor a devenit mai uşoară şi mai puţin costisitoare, după reducerea frecvenţei plăţilor la nivel semestrial, faţă de plăţi trimestriale anterior, şi prin reducerea taxării pe vehicule. În ceea ce priveşte garanţia respectării condiţiilor contractuale, noul cod de procedură civilă este de mare ajutor.

La taxe şi insolvenţe stăm jalnic

În zona taxelor, firmele din România au cel mai mare număr de plăţi din UE, respectiv 39 pe an, şi au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligaţii, cu o rată totală de taxare de 42,9% din profit. Prin acestea plasează România pe locul 134 în lume. România este pe poziţia 174 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la reţelele de electricitate, pentru care sunt necesare şapte proceduri, 223 de zile şi un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor.

De asemenea, ţara noastră este pe poziţia 136 la obţinerea autorizaţiilor de construcţie, cu 15 proceduri şi 287 de zile necesare. În fine, România este pe locul 99 în lume şi ultimul din UE în privinţa insolvenţelor: investitorii recuperează în medie 30% din creanţe, iar procedurile durează circa 3,3 ani.

Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în clasament, urmată de Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Malaysia, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia şi Marea Britanie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite