VIDEO Eugen Teodorovici: Valoarea prejudiciilor stabilite în anchetele penale nu e întotdeauna corectă

VIDEO Eugen Teodorovici: Valoarea prejudiciilor stabilite în anchetele penale nu e întotdeauna corectă

FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Vorbind despre recuperarea prejudiciilor, ministrul de Finanţe a dat exemplul unui drum făcut de o firmă care a câştigat o licitaţie săvârşind ilegalităţi. „Poate suma stabilită ca prejudiciu nu e valoarea contractului, ci doar o parte”, a spus Eugen Teodorovici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prezent marţi seară la TVR 1, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a abordat şi problema recuperării prejudiciilor, afirmând că recuperarea greoaie a prejudiciilor este cauzată şi de probleme legislative.
 
"Cât durează partea de investigaţie pe zona asta penală - ani de zile, de multe ori - timp în care bunurile se degradează, dispar, se mută şamd - iar când tu eşti pus în baza unei hotărâri a instanţei să recuperezi, apar nişte chestiuni: bunurile sunt ipotecate în favoarea altor creditori; bunurile se află în coproprietate; bunurile nu au autorizaţie de construcţie; societăţile comerciale care au calitatea de parte responabilă îşi declanşează insolvenţa. [...] Dacă ANAF-ul ar avea, ca în alte ţări, puterea de a decide asupra unei astfel de fapte, să spunem penale, am putea să trecem imediat la recuperarea acelui prejudiciu", a spus Teodorovici, adăugând că a cerut să se urgenteze recuperarea prejudiciilor şi că se va elabora un proiect legislativ asemănător cu cel din alte state.
 
Pe de altă parte, ministru a insinuat că nu întotdeauna prejudiciile sunt stabilite corect. “Spre exemplu, există un drum făcut de o firmă care a câştigat o licitaţie săvârşind nişte infracţiuni. Poate suma stabilită ca prejudiciu nu e valoarea conttractului, ci doar o parte”, a spus Teodorovici, susţinând că în alte state precum Germania, pentru evaziune se dă amendă, nu se închid afacerile.
 
“La noi se închid afacerile. Se vrea să se şi recupereze prejudiciul şi să facă şi închisoare. Credeţi că cineva e de accord să dea banii şi să meargă şi la închisoare?”, a spus ministrul. 
 
Kovesi: Un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA
 
Statul are de recuperat un miliard de euro ca urmare a sentinţelor definitive din dosarele de corupţie. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, se plânge că mecanismul de confiscare merge greu şi dă vina pe Fisc. ANAF invocă o sumedenie de probleme, dar avertizează că, în final, nu o să scape nimeni fără să plătească!
 
În ultimii 5 ani, procurorii au pus sechestru pe bunuri de 2 miliarde de euro, iar judecătorii au pronunţat sentinţe definitive de confiscare a peste 1 miliard de euro.
 
Sentinţele rămân însă simple hârtii fără valoare, pentru că Fiscul recuperează mai puţin de 10% din pagubă.
 
Fiscul a început să execute unele sentinţe definitive.
 
În 2016 a fost înfinţată o direcţie specializată cu 80 de oameni, care au însă de executat peste 20.000 de datornici. Până acum, au strans aproape 100 de milioane de euro din miliardul de care vorbea Kovesi.
 
S-a ajuns la primul imobil confiscat de la un condamnat penal şi dat în folosinţă unei instituţii a statului. Un bloc de 8 etaje din Ploieşti, care a aparţinut lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost preluat de ANAF Prahova.
 
Anul trecut, Fiscul a scos la licitatie complexurile turistice din Deltă ale lui Sorin Ovidiu Vîntu şi le-a vândut cu 20 de milioane de lei.
 
Inspectorii au vândut şi magazinele din Bucureşti ale lui Dorin Cocoş, pentru 20 de milioane de lei.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: