UE a adoptat noua listă neagră a paradisurilor fiscale. Eugen Teodorovici s-a opus şi a „uitat“ să menţioneze: „S-a trezit complet izolat“

UE a adoptat noua
listă neagră a paradisurilor fiscale. Eugen Teodorovici s-a opus şi a „uitat“ să menţioneze: „S-a
trezit complet izolat“

Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au adoptat marţi o nouă listă a paradisurilor fiscale, deşi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici s-a opus şi a cerut o amânare până în mai. În comunicatul oficial, ministerul român „uită“ să menţioneze acest aspect.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. Existau deja 5 jurisdicţii pe lista neagră, respectiv: Samoa, Samoa Americană, Guam, Trinidad-Tobago şi Insulele Virgine. În plus, pe lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante au fost adăugate şi următoarele 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite şi Vanuatu.

Potrivit Politico, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care a prezidat marţi şedinţa Consiliului ECOFIN, le-a spus reporterilor înaintea întrunirii că cel mai probabil Consiliul va veni cu o amânare a deciziei. Comentariile lui Teodorovici au creat confuzie printre ceilalţi miniştri de finanţe, în contextul în care Consiliul se pusese de acord încă de luni cu intenţia de a anunţa marţi lista neagră completă.

În acest context, Teodorovici s-a trezit „complet izolat“, a povestit pentru Politico un oficial prezent la şedinţa ECOFIN. Chiar şi comisarul european pentru afaceri economice Pierre „Moscovici a fost surprins de sprijinul” de care a beneficiat votul pentru lista neagră, a mai spus un alt oficial.

Ministerul român de Finanţe informează prin omisiune

Ministerul Finanţelor Publice din România a trimis, de asemenea, un comunicat prin care anunţă decizia ECOFIN de a revizui lista neagră a paradisurilor fiscal, însă nu există niciun cuvânt despre comentariile făcute de ministrul Eugen Teodorovici.

Comunicatul integral al Finanţelor:

Impozitarea: Consiliul revizuieşte lista UE a jurisdicţiilor necooperante

Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. În plus faţă de cele 5 jurisdicţii deja incluse, lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante include în prezent şi următoarele 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu.

Aceste jurisdicţii nu au pus în aplicare angajamentele pe care şi le-au asumat faţă de UE până la termenul convenit.

Anexa II la concluzii, care cuprinde jurisdicţiile cu angajamente în curs, reflectă, de asemenea, prelungirile de termen acordate pentru 11 jurisdicţii în vederea adoptării reformelor necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele.

"Astăzi am finalizat prima noastră revizuire cuprinzătoare a listei UE a jurisdicţiilor necooperante. De la adoptarea sa pentru prima dată, la sfârşitul anului 2017, lista şi-a dovedit utilitatea în promovarea, prin cooperare, a agendei UE de îmbunătăţire a practicilor fiscale mondiale, de combatere a evitării obligaţiilor fiscale şi de îmbunătăţire a bunei guvernanţe şi a transparenţei: peste 30 de jurisdicţii şi-au respectat deja angajamentul de a adopta reforme fiscale." Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor din România.

 Lista, care face parte din strategia externă a UE privind impozitarea, astfel cum este definită de Consiliu, este menită să contribuie la eforturile continue de prevenire a evitării obligaţiilor fiscale şi de promovare a bunei guvernanţe fiscale la nivel mondial.

Lucrările privind lista au început la jumătatea anului 2016 în cadrul grupului de lucru al Consiliului responsabil cu punerea în aplicare a unui cod de conduită al UE în domeniul impozitării întreprinderilor. În noiembrie 2016, Consiliul a convenit asupra procesului care trebuie urmat şi a stabilit criteriile pentru examinarea jurisdicţiilor ţărilor terţe, şi anume:

· ce criterii ar trebui să îndeplinească o jurisdicţie pentru a fi considerată conformă în materie de transparenţă fiscală;

· ce criterii ar trebui să îndeplinească o jurisdicţie pentru a fi considerată conformă în materie de impozitare echitabilă;

· să fie în curs de desfăşurare punerea în aplicare a standardelor minime anti-BEPS (combaterea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor) ale OCDE

Pe această bază, în decembrie 2017, Consiliul a aprobat şi a publicat concluzii conţinând o listă a UE a jurisdicţiilor fiscale necooperante în scopuri fiscale. Acesta a convenit, de asemenea, asupra procesului ulterior şi a recomandat măsuri „de protecţie” privind jurisdicţiile care figurează pe listă.

Prima listă a fost întocmită în urma examinării celor 92 de jurisdicţii din ţările terţe în cauză, desfăşurată în cursul anului 2017, şi cuprindea jurisdicţiile care nu şi-au asumat angajamente semnificative în vederea abordării deficienţelor identificate de UE.

Majoritatea angajamentelor asumate de jurisdicţiile din ţări terţe au avut ca termen sfârşitul anului 2018, în timp ce transpunerea lor în legislaţia naţională a fost atent monitorizată la nivel tehnic de către Grupul de lucru pentru codul de conduită privind impozitarea întreprinderilor până la începutul acestui an. Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante care a rezultat în urma acestui exerciţiu şi a aprobat o prezentare a situaţiei revizuite a angajamentelor în curs.

Lucrările privind lista UE a jurisdicţiilor necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul va continua să revizuiască şi să actualizeze periodic lista în anii următori, luând în considerare evoluţia termenelor acordate jurisdicţiilor pentru a-şi îndeplini angajamentele şi evoluţia criteriilor de includere pe listă pe care UE le utilizează la întocmirea listei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările