Tăriceanu anunţă forma finală a taxei bancare: Rupere de ROBOR. Penalităţi pentru băncile care menţin „nejustificat“ un nivel ridicat al dobânzilor

Tăriceanu anunţă forma finală a taxei bancare: Rupere de ROBOR. Penalităţi pentru băncile care menţin „nejustificat“ un nivel ridicat al
dobânzilor

Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda

Taxa bancară nu va mai fi legată de ROBOR, ci de un indice stabilit pe baza mediei tranzacţiilor efective, iar băncile vor fi penalizate dacă menţin „nejustificat“ un nivel ridicat al dobânzilor la credite, a anunţat luni liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Principiile pe care este construită ordonanţa (OUG 114/2018 – n.r) vor rămâne în continuare valabile şi am să le repet: intenţia noastră a fost de a plafona preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici şi cei defavorizaţi. Taxa pe activele bancare, de asemenea, va rămâne în continuare să funcţioneze, dar ea nu este legată de ROBOR, ci pe un indice stabilit pe baza mediei tranzacţiilor efective. Va exista, de asemenea, un stimulent pentru bănci, în aşa fel încât, ele să scadă dobânzile pentru că acesta a fost lucrul pe care l-am urmărit şi să crească nivelul de creditare”, a declarat, luni, preşedintele senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE mai susţine că „mediul bancar a recunoscut că dobânzile în România pentru credite sunt mult peste dobânzile practicate în alte ţări europene”.

„Noi considerăm că nu există o justificare a acestui lucru şi sigur că avem în vedere să mergem cu două măsuri: una de penalizare în cazul în care practică în continuare dobânzi ridicate nejustificat şi o măsură de stimulare pentru cei care coboară dobânzile şi acordă credite mai multe. Cu alte cuvinte, în termeni mai tehnici, creşte gradul de intermediere financiară al băncilor”, a mai spus Tăriceanu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: