Sud-coreenii vor să resusciteze hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect de pe vremea lui Ceauşescu

Sud-coreenii vor să resusciteze hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect de pe vremea lui Ceauşescu

Foto Mircea Rares Ţetcu via wikimedia.org

Patru companii din Coreea de Sud sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului energetic-mamut de construire şi operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarniţa-Lăpuşteşti, idee de pe vremea lui Ceauşescu, scrie Profit.ro.

Cei patru potenţiali investitori s-au adresat în acest sens anul trecut Ministerului Energiei, iar în discuţii este implicată şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), controlată integral de minister şi care este acţionarul majoritar al Hidro Tarniţa SA, compania înfiinţată în 2013 pentru implementarea proiectului Tarniţa, la care se intenţiona iniţial cooptarea unor parteneri din China, scrie profit.ro, citând surse din piaţa de energie.
 
Hidro Tarniţa SA se judecă de peste 3 ani cu proprii angajaţi, care reclamă salarii neplătite pentru perioade care, în unele cazuri, potrivit acestora, depăşesc 1 an. În 2018, după cum a relatat atunci Profit.ro, acţionarul majoritar SAPE intenţiona să majoreze capitalul Hidro Tarniţa cu 5 milioane lei, operaţiune care însă nu a mai fost realizată, nefiind aprobată de către Guvern.
 
SAPE, prin care statul român îşi gestionează participaţiile la subsidiarele locale Enel, este una dintre cele mai "bănoase" companii româneşti de stat, cu aproape 1 miliard de lei la dispoziţie sub formă de cash.
 
 
"Discuţiile pentru resuscitarea proiectului Tarniţa se află în prezent în stadiu preliminar, făcându-se schimburi de informaţii între cele două părţi. Intenţia este de a se încheia un Memorandum de Înţelegere privind construirea şi operarea hidrocentralei, pentru care există elaborat un draft. Deocamdată a fost semnat un Non-Disclosure Agreement", au spus sursele menţionate. 
 
Cele 4 companii coreene interesate de Tarniţa sunt Busan Korea Biotechnology, Korea Western Power, Hyundai Engineering din grupul omonim şi GE Global Services GmbH Korea Branch, divizie a gigantului american General Electric. Busan este o companie de construcţii şi inginerie activă inclusiv în fosta URSS, iar Korea Western Power este unul dintre principalii producători de energie din Coreea de Sud, având un portofoliu de unităţi de producţie ce acoperă circa 10% din capacitatea locală de generare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările