Statul elimină temporar taxele pe muncă. Deputat USR: Guvernul are o idee bună şi trebuie susţinut să o implementeze

Statul elimină temporar taxele pe muncă. Deputat USR: Guvernul are o idee bună şi trebuie susţinut să o implementeze

Facilităţile anunţate de premier pentru fiecare angajat care se întoarce la muncă echivalează cu eliminarea temporară a taxelor de muncă, lucru încurajat de deputatul USR, Claudiu Năsui.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Guvernul Orban are o idee bună şi trebuie susţinut să o implementeze.
 
Ieri domnul Orban a declarat că statul va da între 35% şi 41,5% din salariul brut pentru fiecare angajat care se întoarce la muncă. Foarte bine.
 
De ce 41.5%? Pentru că fix atât sunt taxele pe muncă în România. 35% sunt contribuţiile care constituie cea mai mare parte din povara fiscală pe muncă. Deci chiar dacă nu o spune direct, domnul Orban se referă la impozitarea muncii. În alte cuvinte, statul ar urma, măcar temporar, să elimine taxarea muncii”, consideră economistul USR Claudiu Năsui.
 
Din păcate, susţine acesta, măsura nu s-ar aplica pentru toată lumea.
 
„Nu e clar cui exact i s-ar aplica şi cum poate fi făcută să nu fie nici discriminatorie şi nici să nu inducă stimulente perverse. De exemplu dacă s-ar aplica doar angajaţilor de la o dată în sus, oamenii ar putea să-şi dea demisia ca să se re-angajeze la loc şi să beneficieze de facilitatea fiscală”, menţionează deputatul.
 
Spre finalul anului trecut, Alianţa USR – PLUS a iniţiat o propunere legislativă prin care salariul minim pe economie ar fi exonerat de la plata taxelor, prezentând spre comparaţie taxele percepute pe salariu în alte state europene.
 
„De multă vreme USR a vorbit despre impozitarea muncii, şi mai ales impozitarea muncii slab remunerate. Zero taxe pe salariul minim este o măsură care ar ajuta întreaga economie şi predominant românii care muncesc pe salariile mici. Ar ajuta mediul privat să facă faţă crizei şi să se adapteze la realităţile post-Covid. Şi ar da şansa multor români care muncesc pe salarii mici în alte ţări să poată rămâne să muncească în România.
 
Nu cer să ni se atribuie vreun merit pentru această idee. Ar fi foarte bine să fie implementată de către oricine ar fi la guvernare.
 
Recomandarea pe care o facem guvernului este să ofere scutirea doar pe nivelul salariului minim şi astfel să lărgească cât mai mult numărul persoanelor cărora li s-ar aplica. În felul acesta măsura nu ar fi discriminatorie, sau ar fi mai puţin discriminatorie”, a adăugat Năsui.
 
Guvernul îşi dă seama de eşecul IMM INvest
 
„Cert este că guvernul începe să-şi dea seama de eşecul programului IMM-Invest. Acel program prin care statul îţi ia banii şi ţi-i dă înapoi sub formă de împrumut. Mai mult, şi întreprinzătorii au început să înţeleagă despre ce e vorba. Guvernul a vândut o poveste din care întreprinzătorii se trezesc brusc când ajung în faţa băncilor şi văd că trebuie să-şi pună ipotecă pe tot ce au şi să devină garanţi personali şi ei şi soţi/soţii pe toate bunurile prezente şi viitoare. Practic, nu doar că guvernul ne împrumută banii noştri, dar garanţia statului se vede abia după ce am pierdut tot.
 
Oricine ar compune guvernul, însă, trebuie încurajaţi să ia măsuri bune pentru România. Iar reducerea impozitării, fie ea şi pentru o gamă restrânsă de persoane, este binevenită. Sper ca această idee să nu fie din seria ideilor bune care au mai apărut în guvernul PNL (cum ar fi tăierea indemnizaţilor demnitarilor cu 25%) şi care nu au fost aplicate niciodată” a conchis Năsui.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: