România, somată să reducă cu 4,5% cheltuielile în 2019

România, somată să reducă cu 4,5% cheltuielile în 2019

Consiliul afacerilor economice şi financiare al Consiliului UE (ECOFIN) a avertizat marţi, încă o dată, Guvernul României să nu depăşească o limită de 4,5% din PIB a cheltuielilor guvernamentale primare nete în bugetul pe 2019.

Ştiri pe aceeaşi temă

Informaţia a fost furnizată de către europarlamentarul Siegfried Mureşan, care afirmă că scrisoarea transmisă Consiliului UE de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, pe tema măsurilor economice ale Guvernului, “nu a convins pe nimeni”.
 
„Guvernul Dăncilă - Teodorovici ignoră recomandările UE şi ne îndreaptă spre criză. Consiliul a transmis trei recomandări Guvernului României, în iunie 2017, decembrie 2017 şi iunie 2018, în care solicita măsuri pentru încadrarea în ţinta de deficit după ce măsurile populiste ale PSD - ALDE au crescut deficitul şi datoria publică. Niciuna dintre recomandări nu a fost luată în serios de Guvernele PSD - ALDE care au continuat să crească deficitul bugetar şi să se împrumute în numele românilor pentru a acoperi găurile din buget”, susţine Siegfried Mureşan.
 
Potrivit acestuia, pentru a se încadra în ţinta de deficit Guvernul Dăncilă are două variante: fie să reducă cheltuielile, „deci banii de salarii şi pensii sunt în pericol”, fie să încalce din nou recomandările Consiliului şi creşte deficitul.
 
„În această situaţie Consiliul va fi nevoit într-un final să adopte măsurile punitive prevăzute în procedura de deficit excesiv: asta înseamnă, printre altele, aplicarea de amenzi şi modificarea politicii de împrumut a Băncii Europene de Investiţii. În plus, creşterea deficitului înseamnă că Guvernul face datorii în numele românilor. Aceste datorii împreună cu dobânzile aferente vor fi plătite de noi şi de copiii noştri mult după ce acest Guvern nu va mai fi la putere”, avertizează eurodeputatul.
 
Amintim că Ministerul Finanţelor are deja o problemă cu deficitul bugetar care a ajuns la 2,2% din PIB pe 10 luni din 2018, faţă de limita autoimpusă de 2,97% din PIB pe întreg anul.
 
Anul trecut, la zece luni, deficitul bugetar era de 0,77% din PIB, dar a crescut vertiginos pânpă aproape de 3% din PIB în ultimele două luni.
 
Citeşte şi:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: