„Romania Gateway“, un proiect ce creează premisele transformării României într-un nod economic, comercial, industrial, energetic şi de IT

„Romania Gateway“, un proiect ce creează premisele transformării României într-un nod economic, comercial, industrial, energetic şi de IT

Proiectul „România – Punte între Est şi Vest, Nord şi Sud (Romania Gateway)“ este coordonat de Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice şi Diplomaţie Publică şi Preşedinte al Institutului Aspen România FOTO Eduard Enea

Proiectul „România – Punte între Est şi Vest, Nord şi Sud (Romania Gateway)“ a fost lansat marţi, 27 mai, la Palatul Victoria. Acesta este un instrument practic, coordonat de către Mircea Geoană, care permite Guvernului României şi sectorului privat să coopereze pentru a atinge obiectivul de a transforma România într-un nod economic, comercial, logistic, industrial, energetic şi de IT. Evenimentul a fost transmis live pe adevarul.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 
„Înfiinţarea Gateway Unit este şi o inovaţie în modul de guvernanţă al Guvernului României, prin care ministere şi reprezentanţi ai sectorul privat şi academic, cu sprijinul Băncii Mondiale, lucrează împreună la un proiect strategic de interes naţional. Proiectul este realizat în parteneriat cu Institutul Aspen România“, a explicat Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice şi Diplomaţie Publică. 
 
TRANSMISIE LIVE DE LA EVENIMENT
 
 
Mircea Geoană spune că România poate ajunge a doua economie a regiunii, după Polonia, adoptând un nou model de creştere, mizând pe stabilitate macroeconomică, pe inflaţie redusă şi pe un cost redus al banilor pentru finanţarea economiei. 
 
„România poate să crescă cu 5% pe an pentru un deceniu. Să avem 500.000 de noi locuri de muncă. Să ajungem la 77% convergenţă cu media europeană. A doua economie a regiunii, după Polonia, înaintea Greciei,  Cehiei sau Ungariei. Cum? Printr-un nou model de creştere, pe stabilitate macro-economică şi a preţurilor, prin inflaţie scăzută şi cost redus al banilor pentru finanţarea economiei. Punându-ne geografia, oamenii şi resursele la treabă! De unde bani? Din atragerea unei noi generaţii de investiţii străine - astăzi avem 2,3 miliarde de euro faţă de 9,8 miliarde în 2008 -, prin exporturi de mai mare valoare adaugată şi diversificarea acestora către zona Noului Drum al Mătăsii, Asia şi Orientul Mijlociu, printr-o bancă de dezvoltare pentru IMM-uri, un fond pentru energie şi infrastructuri sau realizarea primelor proiecte în regim de PPP“, a declarat Geoană.
 
„Acest concept «Noua cale a mătăsii» ştiu că a fost prezentat şi în mandatul doamnei secretar de stat Hilary Clinton şi a constituit încă de anul trecut tema principală a dezbaterii de la Bucureşti, reprezintă o temă serioasă în dezbaterile care au loc cel puţin pe trei continente: Asia, Europa şi Statele Unite ale Americii. Însă, deja lucrurile se schimbă şi se realizează“, a declarat premierul Victor Ponta la Bucharest Forum 2013, evenimentul în care s-a discutat pentru prima dată de conceptul România – Punte între Est şi Vest.
 
Plasarea României ca un portal pe Noul Drum al Mătăsii – între Europa şi Asia – nu numai creează perspectiva pentru investiţii crescute, dar este şi un factor organizator pentru stabilirea unor priorităţi de politici economice.
 
La eveniment de lansare a proiectului, care a avut loc la Palatul Victoria, marţi (27 mai), ora 15.00, au participat premierul Victor Ponta, Wesley Clark, fost Comandant Suprem al Forţelor NATO în Europa, Frank G. Wisner, Ambasador, Consultant Afaceri Externe Patton Boggs, şi David Dunn, preşedinte şi co-fondator United Global Resources LLC. De asemenea, au fost prezenţi Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, Elisabeta Capannelli, World Bank Country Manager pentru România, şi Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice şi Diplomaţie Publică şi Preşedinte al Institutului Aspen România.
 

Mai puteţi citi: 

 

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările