Reacţia companiilor de asigurări după amenda uriaşă aplicată de Consiliul Concurenţei, pentru majorarea nejustificată a poliţelor RCA

Reacţia companiilor de asigurări după amenda uriaşă aplicată de Consiliul Concurenţei, pentru majorarea nejustificată a poliţelor RCA

Încă două companii au reacţionat la decizia Consiliului Concurenţei de a amenda cu 53 de milioane de euro nouă companii de asigurări pentru suspiciunea că au folosit practici anticoncurenţiale în vederea majorării tarifelor RCA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Groupama Asigurări spune că vor ataca în justiţie această amendă. „Cu privire la investigaţia Consiliului Concurenţei vizând posibile încălcări ale normelor naţionale şi europene în materie de concurenţă, Groupama Asigurări respinge decizia instituţiei care se referă la compania noastră şi o va ataca în justiţie. Întreaga activitate a Groupama Asigurări se desfăşoară cu respectarea legislaţiei României şi a Uniuniii Europene, precum şi în conformitate cu cele mai înalte standarde etice, având mereu în centrul preocupărilor clientul. Aceste valori ne-au ghidat şi pe parcursul desfăşurării investigaţiei Consiliului Concurenţei, instituţie cu care am colaborat efectiv şi fără rezerve, lucru care, de altfel, este menţionat şi în raportul Consiliului. De asemenea, dorim să subliniem faptul că Groupama Asigurări îşi stabilieşte întotdeauna tarifele RCA pe baza datelor proprii, respectând toate principiile actuariale precum şi legislaţia în vigoare”, transmit reprezentanţii Groupama Asigurări.

Şi firma de asigurare Allianz-Ţiriac a anunţat că va apela la toate pârghiile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Totodată, Omniasig a anunţat, miercuri, că îşi rezervă dreptul de a formula acţiuni legale. „Conducerea Allianz-Ţiriac a primit cu indignare concluziile raportului de investigaţie al Consiliului Concurenţei în care se pune la îndoială caracterul independent al deciziilor legate de calcularea tarifelor RCA practicate de către Allianz-Ţiriac. Allianz-Ţiriac va apela la toate pârghiile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia şi pentru a păstra încrederea clienţilor săi”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii mai spun: „Compania nu poate comenta cu privire la fundamentul amenzii aplicate până la primirea motivării autorităţii, însă oricum ne rezervăm dreptul de a formula acţiuni legale. Trebuie menţionat faptul că în perioada analizată activitatea de asigurare auto obligatorie a înregistrat constant pierderi, iar în această situaţie pasul logic a fost ajustarea tarifelor pentru acoperirea costurilor. Situaţia nu a fost singulară, ci comună întregii industrii, şi este de presupus că şi alţi competitori din piaţă au procedat la ajustarea tarifelor pentru a acoperi costurile în mod corespunzător, pe baza unor indicatori cheie, precum frecvenţa daunelor sau evoluţia costurilor de reparaţie.

A doua amendă din istoria Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a anunţat, marţi, că a sancţionat nouă asigurători şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu 246,74 milioane de lei (53,05 milioane de euro) pentru coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). Aceasta este a doua amendă ca mărime dată vreodată de instituţie.

Autoritatea a amendat Allianz - Ţiriac Asigurări cu 43,44 milioane de lei, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group (36,97 milioane de lei), Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări (22,04 milioane de lei), Carpatica Asig (26,86 milioane de lei), Euroins România Asigurare-Reasigurare (6,35 milioane de lei), Generali România Asigurare Reasigurare (21,45 milioane de lei), Groupama Asigurări (35,38 milioane de lei), Omniasig Vienna Insurance Group (40,53 milioane de lei), Uniqa Asigurări (13,57 milioane de lei) şi UNSAR (160.436 lei).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: