Rabla Electrocasnice. Când începe selecţia pentru aparate de aer condiţionat şi aspiratoare

Rabla Electrocasnice. Când începe selecţia pentru aparate de aer condiţionat şi aspiratoare

Foto: shutterstock

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat marţi  lista solicitanţilor aprobaţi în a doua etapă a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru electrocasnice).

Potrivit sursei citate, în această etapă au fost aprobate şi activate 24.014 de vouchere, astfel: 
 
- 13.978 vouchere pentru laptopuri; 
 
- 10.036 vouchere pentru tablete. 
 
Valabilitatea voucherelor este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate
la un comerciant validat. 
 
Voucherul se poate folosi fie în magazinele fizice prezentat pe un dispozitiv mobil sau imprimat, fie în magazinele on-line prin utilizarea codului voucherului în formularul de comandă din site-ul comerciantului. 
 
Lista comercianţilor la care pot fi utilizate voucherele este publicată pe site-ul Admnistraţiei Fondului pentru Mediu. 
 
În schimbul achiziţionării unui laptop sau a unei tablete se poate preda fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament eligibil în program, cu excepţia laptopurilor şi a tabletelor. 
 
Beneficiarul are obligaţia de a încărca CI/BI şi declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM, în aplicaţia informatică, până la momentul utilizării voucherului. Solicitanţii aprobaţi în această etapă nu vor mai putea selecta vouchere pentru aceeaşi categorie de electrocasnice pe parcursul acestui an calendaristic. 
 
Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică.
 
Etapa III - Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele – se va desfăşura în perioada 08.07.2022, ora 10:00 – 14.07.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului, având un buget de 15.000 mii lei. 
  
Bugetul alocat în anul 2022 pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. 
 
Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, prima sesiune se va derula în lunile iunie - iulie 2022, iar a doua sesiune se va desfăşura în lunile noiembrie - decembrie 2022. 
 
Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt: 
 
- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C; 
 
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D; 
 
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 
 
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E; 
 
- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 
 
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 
 
- 500 de lei pentru laptopuri; 
 
- 300 de lei pentru tablete. 
 
Potrivit AFM, programul de anul acesta va avea câteva modificări. Una dintre acestea prevede condiţii mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. 
 
Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament în cursul acestui an.
 
Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalităţile de achiziţionare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile. 
 
O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările