Moldovagaz prognozează o creştere în continuare a preţului gazelor importate din Rusia

Moldovagaz prognozează o creştere în continuare a preţului gazelor importate din Rusia

Foto: euvsdisinfo.eu/

Şeful companiei de distribuţie a gazelor Moldovagaz, Ivan Cheban, prevede o nouă creştere a preţului gazelor importate din Rusia. Cu cât va creşte preţul gazului se va şti însă abia după 10 ianuarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Preţul va creşte cu siguranţă, dar cât de mult, putem spune după 10 ianuarie. Poate că guvernul va emite o declaraţie oficială în acest sens săptămâna viitoare”, a spus Cheban într-un interviu pentru Unimedia,  miercuri, după ce a discutat problema cu guvernul Republicii Moldova.

„Nu vom comenta, pentru că ar fi greşit. Guvernul şi Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale vor anunţa totul”, a spus şeful Moldovagaz.

În octombrie anul trecut, Gazprom şi Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale pe cinci ani. Formula de calcul a costului său pentru Moldova ia în considerare raportul dintre preţurile de piaţă pentru gaz şi petrol. În urma negocierilor, în noiembrie, s-a raportat că noul preţ al gazului pentru republică ar fi de 450 de dolari SUA la 1.000 de metri cubi şi va varia în funcţie de situaţia pieţei. În 2020, Moldova a importat gaze pentru o medie de 148 de dolari SUA.

Un punct important al acordurilor a fost plata de către Moldova a plăţilor curente pentru gaze la timp. În noiembrie anul trecut, republica a întârziat plata şi a primit un avertisment cu privire la o posibilă întrerupere a aprovizionării. După aceea, reprezentantul Gazprom, Serghei Kupriyanov, şi-a exprimat temerile că o eventuală criză neplăţilor s-ar putea repeta în viitor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările