Mugur Isărescu: Prognoza nu arată chiar frumos. Preţurile vor creşte foarte mult în toamnă

Mugur Isărescu: Prognoza nu arată chiar frumos. Preţurile vor creşte foarte mult în toamnă

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Preţurile vor creşte foarte mult în toamnă, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prognozând o creştere a inflaţiei la 5,6%, de la 4,1% cât estimase anterior.

Ştiri pe aceeaşi temă

Banca Naţională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflaţie la finalul acestui an şi de la 3% la 3,4% estimarea pentru anul viitor. Principalul motiv pentru această creştere este scumpirea preţurilor la gaze, energie electrică, carburanţi şi materie primă, spune guvernatorul Mugur Isărescu.
 
„Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%.
 
Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 - 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută.
 
Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%.
Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare şi efectul de bază din ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale, prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.
Faţă de prognoza anterioară, estimarea pentru finalul acestui an este în creştere cu 1,5 puncte procentuale, iar cea pentru finalul anului mai mare cu 0,4 puncte procentuale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările