Guvernul „îmblânzeşte” legea care interzice listarea şi vânzarea de participaţii la companiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
guvern foto news.ro

Guvernul a modificat printr-o ordonanţă de urgenţă legea care interzice timp de doi ani listările şi înstrăinarea participaţiilor statului la companii, chiar dacă sunt minoritare. De acum, interdicţia vizează doar „acţiunile”, nu şi alte tipuri de active.

În data de 13 august 2020 a intrat în vigoare o lege promovată de Parlament prin care se interzice înstrăinarea pentru o perioadă de 2 ani a participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, suspendându-se totodata, pe o perioadă de 2 ani, orice proceduri de înstrăinare a participaţiilor statului începute înainte de intrarea în vigoare a legii, fiind suspendate în mod corespunzător dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare.

Aşadar, în prezent nu se pot realiza operaţiuni de înstrăinare a participaţiilor statului către un dobânditor care este o companie ori societate naţională sau orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar.

Ulterior, Curtea Constituţională a constatat că sintagma „participaţiile statului” are în sfera de cuprindere atât acţiunile şi părţile sociale, ca valori mobiliare emise de societăţi comerciale, cât şi activele, activele funcţionale sau cu caracter social, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăţi care desfăşoară activităţi comerciale. (…) ”.

Potrivit Guvernului, domeniul de aplicare a legii îngrădeşte în mod vădit activitatea operatorilor economici vizaţi în raport de ceilalţi operatori economici, iar interesul statului este de a-şi consolida interesele la societăţile la care deţine calitatea de acţionar, precum şi dezvoltarea acestor operatori economici în condiţii de eficienţă şi profitabilitate.

Totodată, valorificarea unor active este o măsură uzuală în cadrul proceselor de reorganizare şi restructurare a operatorilor economici, care nu poate fi amânată sau suspendată pentru o perioadă îndelungată precum cea prevăzută de această lege.

Guvernul dă exemplul companiilor Tarom şi Complexul Energetic Oltenia care sunt în curs de restructurare, plan care adesea necesită valorificarea de active.

„Anumiţi operatori economici – Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. şi Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM - S.A., au în derulare ajutoare de stat pentru salvare autorizate de către Comisia Europeană şi aprobate de statul roman prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare, care prevăd posibilitatea transmiterii unor planuri de restructurare. Ţinând cont că planurile de restructurare ale acestor operatori economici cuprind inclusiv măsuri de valorificare a unor active şi active cu caracter social care să conducă la eficientizarea acestor companii, prin neadoptarea de urgenţă a unor măsuri care să permită aceste operatiuni, rezultă imposibilitatea notificării planurilor de restructurare, consecinţa fiind obligarea acestora la întocmirea şi prezentarea potrivit normelor europene şi naţionale în domeniul ajutorului de stat a unor planuri de lichidare a companiilor cu efecte deosebite atât în plan economic cât şi social, fiind puse în pericol un număr de 25.000-30.000 de locuri de muncă”, arată Executivul.

Aşadar, Guvernul a modificat legea astfel încât interdicţia vânzării să se aplice doar acţiunilor deţinute de stat la aceste companii, nu şi altor participaţii.

„Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţii de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută. Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”, arată noua formă a legii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite