Fiecare român va avea o datorie de până la 5.900 de lei la finalul acestui an din cauza deficitului bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Wall-street.ro
Foto Wall-street.ro

Fiecare român va avea o datorie de până la 5.900 de lei la finalul acestui an din cauza deficitului bugetar (raportul dintre cheltuielile şi veniturile statului) care poate depăşi 10% din PIB, conform calculelor Consiliului Fiscal.

Suma datorată reprezintă deficitul bugetului de stat, care se va situa între 9,9 şi 10,4% din PIB (113 miliarde de lei), potrivit calculelor Consiliului Fiscal, respectiv o datorie pe cap de locuitor de 5.900 de lei.

Dacă deficitul bugetar va ajunge la 6,7% din PIB (73 miliarde de lei), atunci datoria per locuitor se va situa la 3.900 de lei.

„Există doar trei posibilităţi majore, din experienţa nu numai a noastră, ci şi a altor ţări. Ne spun că există doar trei posibilităţi de acoperire a deficitului. Cele trei nu sunt exclusive, sunt cumulative. 

Anume: un împrumut extern, creştere de venituri- aceasta este ordinea în manuale – şi bineînţeles reducerea de cheltuieli publice. Acum, cred că un mix între ele oricum va fi”, a spus cercetătorul Iulian Stănescu, citat de Mediafax.

La criza financiară precedentă, România a ajuns la un deficit bugetar de 8,5% din PIB în 2009 şi a fost nevoită să împrumute 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Ulterior, salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%, iar nivelul unor taxe – cum a fost TVA-ul – a crescut semnificativ.

Pentru 2020, Guvernul estimează un deficit de 6,7% din PIB, considerat un nivel prea optimist de către analişti.

Autorităţile exclud, deocamdată, varianta unui împrumut extern.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, aprecia în ultima sa analiză că deficitul bugetar probabil, admiţând cadrul macroeconomic asumat de Guvern, este cuprins într-un interval de 7,3-7,45% din PIB, ca urmare a unei supraestimări a veniturilor cu circa 0,3% din PIB şi a unei subevaluări a cheltuielilor cu 0,3-0,45% din PIB. 

Două scenarii pentru cadrul macroeconomic, pe care CF le consideră plauzibile, unul cu un declin economic între 4 şi 6% şi altul între 8 şi 9%, conduc la deficite bugetare pentru anul 2020 de 8,1% - 8,9% şi respectiv 9,9% - 10,4% din PIB. 

Balanţa riscurilor aferentă acestor estimări înclină, în opinia CF, pe partea negativă, respectiv înregistrarea unui nivel mai ridicat al deficitului bugetar. 

Nivelurile înalte ale deficitelor bugetare exercită o presiune mare asupra posibilităţii de finanţare în contextul în care accesul la resurse pe pieţele externe devine din ce în ce mai problematic – mai ales pentru economiile emergente. 

Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, necesarul de finanţare al României se majorează de la circa 8,6% din PIB în anul 2019, la niveluri cuprinse între 11% şi 14,3% din PIB în funcţie de scenariile considerate în 2020, respectiv la 119,5 mld. lei (24,7 mld. euro) şi 144,3 mld. lei (30 mld. euro). 

Deşi regulile fiscale au fost suspendate temporar în UE, acoperirea unui asemenea necesar de finanţare comportă provocări foarte mari pentru România, ce derivă din capacitatea limitată de absorbţie de datorie a pieţei interne, incertitudini cu privire la disponibilitatea finanţării pe pieţele externe, costul finanţării, nivelul scăzut şi posibila deteriorare a ratingului suveran etc. 

Consiliul Fiscal apreciază că programe de sprijinire a economiei ce implică un efort bugetar trebuie să fie condiţionate de existenţa surselor de finanţare şi de nepericlitarea revenirii la sustenabilitatea finanţelor publice pe termen mediu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite