Economişti, despre plafonarea preţurilor: Nu vom mai găsi alimente sau le vom găsi doar pe piaţa neagră

Economişti, despre plafonarea preţurilor: Nu vom mai găsi alimente sau le vom găsi doar pe piaţa neagră

FOTO Adrian Pogîngeanu

Intenţia autorităţilor de a plafona preţurile nu este văzută cu ochi buni de economişti, aceştia avertizând că va duce la dispariţia alimentelor, pentru că producătorii nu vor fi stimulaţi să scoată pe piaţă cantităţi mai mari la preţuri mici, ceea ce va stimula specula.

„Să nu ajungem să ne facem mai mult rău decât Coronavirusul. Cel mai mare rău pe care ni-l putem face în perioada asta este plafonarea preţurilor. Acum alimentele şi bunurile se găsesc în magazine. Chiar dacă unii au golit rafturile, producătorii le-au umplut la loc. Dacă se plafonează preţurile, nu vom mai găsi deloc alimente sau le vom găsi doar pe piaţa neagră la preţuri şi mai mari”, susţine economistul USR Claudiu Năsui.
 
Acesta a explicat că „preţul este doar un mesager”, care ne spune cât de cerut este un bun/serviciu faţă de cât de disponibil e. 
 
„Odată cu criza Coronavirus, oamenii au cerut unele bunuri în proporţii mult mai mari. Evident, preţul acelor produse a explodat. Dar, dacă plafonăm preţul nu înseamnă că avem deodată suficiente bunuri. Înseamnă doar că ne minţim singuri. Ne minţim că avem mai multe bunuri decât avem. Iar asta ne transformă o problemă de preţuri mari într-o problemă de penurie şi piaţă neagră.
 
Dacă chiar vrem să scădem preţurile, singura soluţie este să aducem mai multe produse pe piaţă. Adică să mărim oferta. Iar cel mai rapid mod de a impulsiona producătorii să aducă mai multe produse pe piaţă este un preţ mai mare. Preţurile mai mari stimulează producătorii să aducă mai mult din acel produs. Şi, totodată împiedică consumatorii să cumpere întreg stocul unui magazin dintr-un produs, aşa cum s-a întâmplat când au ajuns rafturile goale. (...) posibila plafonare la o medie din ultima perioadă, este o invitaţie către o explozie de preţuri tocmai pentru a trage media în sus”, a declarat Năsui.
 
O explicaţie asemănătoare are şi Cristian Păun, profesor de economie la ASE: „Plafonarea preţurilor combinată cu salariul minim triplat faţă de criza precedentă vor fi fatale pentru economia românească. Mai ales pentru sectoarele vitale în perioadă de criză şi foarte intensive în muncă: sectorul alimentar, sectorul produselor de curăţenie, produse medicale, comerţ, transport mărfuri, livrare la domiciliu etc.”.
 
Ideea plafonării preţurilor a fost lansată luni atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de premierul Ludovic Orban, odată cu instaurarea situaţiei de urgenţă.
 
Iniţiativa este susţinută şi de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, pentru o perioadă limitată, dar numai pentru produsele de strictă necesitate care fac are fac parte din coşul minim de consum lunar.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: