Cum propun hotelierii rezolvarea crizei forţei de muncă din turism

Cum
propun hotelierii rezolvarea crizei forţei de muncă din turism

Criza forţei de muncă reprezintă în momentul de faţă cea mai mare provocare pentru industria ospitalităţii, susţin reprezentanţii acestui sector, care propun trei soluţii la aceasta, printre care o asociaţie a liceelor şi susţinerea învăţământului dual în turism.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ne-am întâlnit cu reprezentanţii presei în repetate rânduri în ultimii ani care ne-au auzit plângându-ne de faptul că nu mai avem cu cine lucra în unităţile noastre, că oprim din dezvoltare proiecte noi de hoteluri şi restaurante, sau că întârziem cu deschiderea lor, deoarece nu găsim forţa de muncă dorită nici din punct de vedere numeric, nici calitativ. În ultima perioadă din ce în ce mai des se discută de soluţia salvatoare adusă de importul de forţă de muncă din ţările non UE. Nu dorim să tragem încă un semnal de alarmă, am făcut-o deja de prea multe ori şi din păcate rezultatul nu s-a văzut. De data aceasta dorim să lansăm anumite acţiuni concrete care să aducă soluţii la această criza”, a declarat Călin Ile, Preşedinte Federaţiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

Ziua porţilor deschise în industria ospitalităţii

În perioada 12 – 13 aprilie FIHR organizează un eveniment naţional în zeci de oraşe şi hoteluri, prin care unităţile hoteliere din întreaga ţară vor primi circa 4.000 de elevi (între 14-19 ani) şi studenţi, cărora le vor arăta ce înseamnă un job în industria ospitalităţii.

„Este o acţiune prin care industria ospitalităţii va reuşi să atragă mulţi tineri să treacă dincolo de uşile unui hotel, să vadă ce este într-o bucătărie, într-o recepţie de hotel, să vadă cum se organizează un eveniment la noi în industrie, într-un cuvânt să le arate cât de «cool» este să lucrezi în această industrie”, susţin reprezentaţii FIHR.

Aproximativ 100 de hoteluri din 30 de oraşe îşi vor deschide porţile, fiind un eveniment la nivel naţional organizat de FIHR cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, Asociaţiei Liceelor Hoteliere şi de Turism şi a Institutului Francez din România.

„De ce credem noi în această acţiune? Pentru că putem să-i invităm pe elevi şi studenţi la noi acasă. Este cea mai bună deschidere posibilă, transparenţa şi înseamnă asumarea a ceea ce oferim. Şi mai ales că e frumos la noi acasă şi adolescenţii şi tinerii vor fi încântaţi. E în tradiţia romanului că atunci când îi inviţi la tine acasă să le arăţi ce e mai frumos şi mai bun. Pentru că putem să o facem la nivel mare, la nivel naţional. Pentru că putem să facem întâlniri directe cu colegii noştri care intră în contact direct cu oaspeţii sau cu cei din back-office, nu vorbim doar directorii cei poate uneori prea elitişti”, a precizat Călin Ile.

ARLIHT – Asociaţia Liceelor Hoteliere şi de Turism 

In cadrul proiectului bilateral Rencontres franco-roumaines du tourisme a fost constituită o reţea pilot de 17 licee de turism şi alimentaţie publică. În anul 2017, aceste licee s-au organizat într-o asociaţie - Asociatia Liceelor Hoteliere si de Turism din România. ARLIHT a fost sprijinită să dezvolte relaţii de parteneriat cu asociaţia franceză a liceelor de turism (AFLITH). Scopul acţiunilor ARLIHT este implicarea în proiecte educative şi de susţinere a dezvoltării liceelor de turism, de formare a elevilor şi susţinerea cadrelor didactice din liceele de turism.

În cadrul proiectului Rencontres franco-roumaines du tourisme au fost organizate, în perioada 2016-2018, de către IFR, MEN-CNDIPT şi FIHR 9 ediţii ale Întâlnirilor franco-române pentru turism la Bucureşti, Sibiu, Oradea, Iaşi, Constanţa, Buzău, Braşov etc. Întâlniri de tip Forum regional care au favorizat întâlnirea reprezentanţilor sistemului de învăţământ, operatorilor economici din industria ospitalităţii şi autorităţilor locale.

În perioada 27-28 mai FIHR în parteneriat cu Institutul Francez din Romania, MEN şi ARLIHT vor organiza la Sibiu Forumul Rencontres franco-roumaines du tourisme. Evenimentul se înscrie si în calendarul 2019 al acţiunilor proiectului bilateral "Rencontres franco-roumaines du tourisme" /  Intalnirile franco-romane pentru tursim - derulat din 2016 - de catre Institutul Francez din România - Ambasada Frantei în România, Ministerul Educatiei Nationale si FIHR.

Acest proiect a fost iniţiat de Institutul Francez din Romania - Polul „cooperare educativă” şi dezvoltat de către Ataşatul de cooperare educativa - Michel MONSAURET si coordonat  (2016-2019) de Corina Stănilă, consilier pentru proiecte bilaterale - Institutul Francez din România.

Forumul de la Sibiu este o acţiune susţinută de „Saison France-Romanie 2019” / „Sezonul Romania - Franţa 2019” şi face parte dintr-o serie de 10 evenimente derulate în ultimii doi ani. Au avut loc schimburi de experienţa cu licee din Franţa, exista deja licee înfrăţite prin care se transfera «savoir faire» (sau know how) şi bune practici.

Susţinerea învăţământului dual în turism

Sunt câteva oraşe unde învăţământul dual pentru turism funcţionează deja. Colaborarea între hoteluri şi şcoli este din ce în ce mai bună, susţine FIHR. La Oradea este un hotel membru FIHR care se ocupă de practica a 67 de elevi, în Craiova alt hotel primeşte 40 de copii. 

Săptămâna trecută la Colegiul Economic Viilor a fost un eveniment în care un bucătar francez cu stele Michelin care a gătit cu elevii.

La Colegiul Tehnic Mihai Bravu, FIHR va susţine din toamnă 4 clase pentru turism în învăţământ dual pentru specializările bucătar, ospătar şi lucrător hotelier, la care s-au înscris până acum 12 hoteluri. 

„Suntem convinşi că astfel de măsuri merită aduse la cunoştinţă tinerilor care visează la un job în turism, merită ca ei să ştie că acum au un sprijin şi din partea industriei ospitalităţii în formarea lor. Suntem totodată recunoscători că presa ne ajută să comunicăm aceste lucruri prin intermediul canalelor media pe care le reprezintă”, a mai spus Ile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările