Companiile din România au optat pentru salariaţi temporari în timpul pandemiei. În ce domenii s-au făcut cele mai multe angajări

Companiile din România au optat pentru salariaţi temporari în timpul pandemiei. În ce domenii s-au făcut cele mai multe angajări

Foto: Arhivă Adevărul

Prima jumătate a anului a adus o creştere cu peste 19% a pieţei muncii temporare din ţara noastră. Potrivit Asociaţiei Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU), în topul industriilor care au apelat cel mai des la astfel de salariaţi s-au aflat transporturile şi logistica, producţia, industria IT&C, agricultura, industria automotive, mass market retail-ul, pharma, dar şi SSC-urile şi BPO-urile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform sursei citate, 37% din numărul total de angajări pe proiecte temporare au vizat candidaţii aflaţi la început de drum în carieră, 33% specialişti şi personal calificat, 19% personal necalificat şi 11% management, transmite Agerpres.
 
„Un număr mare de oportunităţi a fost deschis anul acesta pentru tinerii absolvenţi. S-au recrutat vorbitori de limbi străine, absolvenţi de studii economice, tineri deschişi să înveţe, motivaţi să muncească şi să se dezvolte", a declarat Bogdan Gabor, preşedintele AFSRU.
 
Conform datelor furnizate de membrii AFSRU, anul acesta au fost preponderent înregistrate solicitări pentru joburi în call centers, posturi de muncitori calificaţi şi necalificaţi, operatori producţie, şoferi, analişti servicii clienţi, precum şi specialişti suport IT.
 
Reprezentanţii AFSRU susţin că, pe lista de competenţe recrutate se numără competenţele tehnice şi digitale, cunoştinţele de limbi străine, abilităţile de utilizare a computerului, capacitatea de analiză a informaţiilor, dar şi abilităţi precum atenţia la detalii, abilitatea de a rămâne concentrat pe sarcini repetitive sau dexteritatea. 

Apreciate sunt şi creativitatea, capacitatea de inovare şi abilităţile de comunicare.
 
Deşi munca temporară este o soluţie folosită în mai toate regiunile ţării, cele mai multe proiecte se concentrează, conform datelor furnizate de membrii AFSRU, în zona de sud, Bucureşti şi Ilfov, precum şi în centrul şi vestul ţării.
 
Furnizorii de Servicii de Resurse Umane anticipează o creştere a cererii din partea companiilor tradiţional „consumatoare" de servicii muncă temporară, însă se aşteaptă ca deficitul de forţă de muncă să impacteze în sens negativ numărul de temporari. În continuare producţia, industria automotive şi zona de logistică vor fi consumatoare de servicii de muncă temporară în mare parte datorită dificultăţilor întâmpinate în atragerea candidaţilor, precum şi pentru flexibilitatea pe care munca temporară o asigură.
 
Potrivit sursei citate, fluctuaţie, mobilitate şi dinamism, acestea sunt cuvintele cheie care caracterizează piaţa muncii temporare în România, în prezent. 
 
„După o perioadă în care majoritatea companiilor şi-a pus planurile în aşteptare, anul acesta multe dintre ele şi-au reluat proiectele, fapt care a condus la deblocarea angajărilor. 
 
Având în vedere flexibilitatea pe care munca temporară o asigură, aceasta a fost o soluţie pentru această perioadă de incertitudine. În actualul context, ne aşteptăm ca cererea de servicii de muncă temporară să îşi menţină creşterea, iar companiile să ia în considerare această formă de angajare tot mai des", a punctat Bogdan Gabor.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările