Comisia Europeană lansează un nou avertisment cu privire la noua lege a pensiilor

Comisia Europeană lansează un nou avertisment cu privire la noua lege a pensiilor

Comisia Europeană este îngrijorată de modificările aduse sistemului de pensii din România, reprezentanţii instituţiei spunând că ele creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noua lege a pensiilor „a introdus o serie de modificări în sistem şi credem că acestea creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public de pensii, primul pilon, din cauza unei creşteri necontrolate a cheltuielilor, dacă simultan nu vor creşte şi veniturile în sistemul de pensii”, a declarat vineri Isabel Grilo, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandărilor specifice de ţară pentru România”, potrivit Mediafax.

El a mai numit ordonanţele de urgenţă din anul 2018 şi din anul 2019 un „du-te vino”. „Nu este îmbucurător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situaţiei privind cerinţele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluţia şi dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creşterea datoriei publice”, a declarat

De asemenea, Isabel Grilo a susţinut că evoluţiile legislative ale României din sectorul bancar „au mărit nesiguranţa în funcţionarea acestui sector şi a altor sectoare, precum fondurile de pensii, energia sau telecomunicaţiile”.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană avertiza în cadrul raportului privind recomandările specifice de ţară, că Ordonanţa 114 a afectat stabilitatea financiară din România şi recomandă Guvernului să protejeze Pilonul II de pensii şi sectorul bancar, în contextul în care noua lege a pensiilor este un pericol pentru sustenabilitatea finanţelor publice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările