CFR a ajuns la un acord cu operatorii privaţi să încaseze sumele restante în următoarele cinci luni

CFR a ajuns la un acord cu operatorii privaţi să încaseze sumele restante în următoarele cinci luni

Taxa de utilizare a infrastructurii, percepută operatorilor privaţi, dar şi CFR Călători şi CFR Marfă, acoperă peste 90% din veniturile CFR SA FOTO Adevărul

CFR, administratorul reţelei feroviare, a convenit cu operatorii privaţi de transport de marfă cu restanţe către companie ca plăţile să fie efectuate eşalonat, în următoarele cinci luni. Directorul general al CFR, Dimitris Sophocleous, s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulţi operatori privaţi, discuţiile vizând printre altele situaţia datoriilor şi a creanţelor pe care CFR le are de recuperat pentru Taxa de Utilizare a Infrastructurii (TUI).

Ştiri pe aceeaşi temă

 

"S-au stabilit de comun acord condiţiile de plată a datoriilor financiare înregistrate de operatorii privaţi pentru neachitarea TUI, prin respectarea termenelor de plată a datoriilor curente aferente TUI, precum şi creşterea cuantumului de garanţie prevăzută în contractul de acces pe infrastructură, astfel încât CFR SA să acopere valoarea unor posibile datorii viitoare. De asemenea, pentru operatorii privaţi care au restanţe financiare pentru taxa de utilizare a infrastructurii aferente perioadelor anterioare, plata se va face eşalonat pe o perioadă de 5 luni", a anunţat joi CFR, într-un comunicat, citat de Mediafax.
 
Compania nu precizează câţi bani are de primit pentru TUI şi nici de la ce companii.
 
Taxa de utilizare a infrastructurii acoperă peste 90% din veniturile CFR SA. Compania nu încasează însă banii la timp banii, nici de la societăţile de stat CFR Călători şi CFR Marfă nici de la operatorii privaţi, astfel că acumulase anul trecut datorii de patru miliarde de lei către bugetul de stat. 
 
În 2011 administratorul reţelei a interzis accesul pe şine pentru câteva companii private cu obligaţii restante, revenind asupra deciziei după ce a primit o parte din bani.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările