Ce a rămas din proiectul lui Teodorovici privind închisoarea pentru neplata taxelor: Doar favorizarea evazioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul depus de ministrul Eugen Teodorovici pentru a pedepsi cu închisoarea companiile care nu plătesc taxele a fost ciopârţit, iar din el a rămas doar partea care favorizează evazioniştii.

Comisia de buget-finanţe din Senat a modificat marţi proiectul depus de Eugen Teodorovici. Senatorii au eliminat cea mai importantă prevedere din iniţiativa legislativă, mai precis articolul care reintroducea pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereţinerea sau neîncasarea, reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite şi contribuţii.

Teodorovici a explicat că şi-a însuşit modificările la acest proiect efectuate de Consiliul Economic şi Social.

În proiectul de act normativ a fost menţinută prevederea potrivit căreia se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani „stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

În schimb, au fost menţinute doar prevederile mai favorabile cu evazioniştii, conform cărora ei vor scăpa de pedepse pentru daune considerabil mai mari decât în prezent. Mai precis, Eugen Teodorovici a propus ca evazioniştii să scape de amendă, dacă achită prejudiciul, în cazul în care au cauzat daune mai mari de 50.000 euro – faţă de 10.000 euro în prezent –, sau chiar de închisoare, aici pragul fiind majorat de la 100.000 de euro la un milion de euro.

De asemenea, actuala lege a evaziunii fiscale, la articolul 8, prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi pentru „stabilirea cu rea-credinţă, de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”. Prin iniţiativa sa legislativă, ministrul Teodorovici diminuează pedeapsa în acest caz, de la 3 la 10 ani de închisoare, la o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 7 ani de închisoare.

La acelaşi articol, ministrul propune abrogarea alineatului 2, care conţinea o agravantă: închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi în cazul în care faptele pedepsite la alineatul precedent sunt săvârşite sub formă de grup infracţional organizat.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a explicat de ce vrea să reducă pedepsele cu închisoarea pentru evaziune fiscală. Potrivit lui Teodorovici, au existat „mii de companii” pentru care ANAF a făcut dosare penale, deşi acestea aveau datorii „derizorii”, iar ministrul susţine că „salvăm mii de companii” prin reducerea pedepselor.

Proiectul este trecut pe ordinea de zi pentru a intra mâine la vot în plenul Senatului, după care trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, pomulgat, iar legea publicată în Monitorul Oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite