Carburanţii se tot scumpesc. Cât costă un litru de benzină sau motorină

Carburanţii se tot scumpesc. Cât costă un litru de benzină sau motorină

Preţul carburanţilor a tot crescut în ultima vreme, după cum au remarcat mai multe persoane intervievate de Digi24, potrivit cărora suma cu care în urmă cu o săptămână cumpărau 20 de litri acum abia le ajunge pentru 19 litri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei care au venit la pompă luni, 22 februarie, au plătit pentru un litru de benzină 5,15 lei, iar pentru motorină 5,24.  Asta în timp ce în noiembrie 2020 plăteam pentru un litru de benzină 4,43 lei, iar pentru motorină 4,38 lei, scrie Digi24. Prin urmare, indiferent de combustibilul folosit, acum plătim cu peste 70 de bani mai mult faţă de cât plăteam în urmă cu 3 luni.
 
Economiştii avertizează că dacă trendul continuă, va declanşa scumpiri în lanţ.
 
"Este o creştere a cotaţiilor atât la benzină cât şi la motorină, trend de creştere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este şi un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize şi taxe care merg la bugetul stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creşterea costurile mărfurilor transportate", spune Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
 
Cele mai mari preţuri la carburanţi din Europa se înregistrează în state precum Olanda, Norvegia şi Italia. Spre exemplu 1 litru de benzină în Olanda costa 8,14 lei, în cazul motorinei norvegienii plătesc cel mai mult, adică 7,22 lei. La polul opus, cele mai mici preţuri înregistrate la benzină au fost în Ucraina - 3,88 lei, iar la motorină în Moldova - 3,48 lei pe litru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările