Bunăstarea românilor a crescut mai mult decât cea a ungurilor şi croaţilor, dar mult sub media europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe companii de stat au efectuat nejustificat plata unor drepturi salariale FOTO Adevărul

Românii cheltuie pe bunuri şi servicii mai mult decât croaţii şi ungurii, dar mult sub nivelul european, arată datele privind Consumul Individual Efectiv (CIE), publicate luni de Eurostat.

România a depăşit Bulgaria, Ungaria şi Croaţia în ceea ce priveşte clasamentul statistic al bunăstării, potrivit celor mai recente date publicate de biroul european de statistică Eurostat.

Clasamentul este realizat pe baza Consumului Individual Efectiv (CIE), un indicator care măsoară statistic bunăstarea materială populaţiei. 

Datele, valabile pentru intervalul 2015 - 2017, arată că România a înregistrat cea mai mare creştere din punct de vedere al CIE: 68% din media UE în 2017, faţă de 58% în 2015. Creşteri importante au fost înregistrate în Lituania (88% vs. 83%) şi Cehia (82% vs. 78%). 

România rămâne însă în continuare în grupul celor cinci state membre care înregistrează un CIE pe locuitor cu peste 30% mai mic decât media UE, scrie Hotnews. 

În ceea ce priveşte PIB-ul pe locuitor, România rămâne în continuare pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, cu 62% faţă de media UE. 

Situaţia în UE

În 2017, CIE pe locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard s-a situat, în rândul statelor membre, între 54% din media Uniunii Europene în Bulgaria 132% în Luxemburg.

Aceste date se bazează pe paritatea puterii de cumpărare revizuite, precum şi pe ultimele date ale PIB-ului şi populaţiei. 

Zece state au afişat în 2017 un CIE pe locuitor superior mediei UE. Nivelul cel mai ridicat din UE se înregistrează în Luxemburg, cu 32% peste media UE, în faţa Germaniei (22% peste media UE). 

Aceste ţări sunt urmate de Austria, Danemarca şi Marea Britanie, cu nivele între 15% şi 20% peste media UE, şi de Belgia, Finlanda, Olanda, Suedia şi Franţa, cu nivele de circa 10% peste media UE.

În 13 state membre, CIE pe cap de locuitor variază între media UE şi 30% sub această medie. 

În Italia, Irlanda şi Cipru, nivelele sunt cu mai puţin de 10% sub media UE, în timp ce în Spania, Lituania, Cehia şi Portugalia se situează între 10% şi 20% sub media UE. 

Malta, Slovenia, Grecia, Polonia, Slovacia şi Estonia se poziţionează între 20% şi 30% sub această medie. 

Cinci state membre înregistrează un CIE pe locuitor cu peste 30% mai mic decât media UE. În Letonia, România, Croaţia şi Ungaria nivelurile sunt între 30% şi 40% sub medie, în timp ce Bulgaria are un CIE pe locuitor cu peste 40% sub media UE.

În ultimele trei ani, CIE pe locuitor, exprimat prin raport la media UE, a rămas relativ stabil în majoritatea statelor membre. 

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Luxemburg (132% în 2017, faţă de 140% în 2015), Austria (117% vs. 121%), Olanda (111% vs. 115%) şi Suedia (109% vs. 113%).

Potrivit Eurostat, Consumul Individual Efectiv este format din bunuri şi servicii efectiv consumate de indivizi, independent de faptul că aceste bunuri şi produse sunt cumpărate şi plătite de gospodării, de stat sau de instituţii cu scop nelucrativ. În comparaţiile internaţionale este considerat recomandabil, deoarece nu este influenţat de faptul că modul de organizare a unor servicii importante consumate precum sănătate şi educaţie diferă foarte mult în funcţie de state. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite