A fost adoptată legea care reglementează măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Câţi beneficiari sunt vizaţi

A fost adoptată legea care reglementează măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Câţi beneficiari sunt vizaţi

Foto: Inquam Photos

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege care reglementează măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, fiind vizaţi 427.591 de beneficiari ai formelor de sprijin propuse prin proiect, cu 95% mai mulţi decât sunt în prezent, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Prevederile propuse în proiect extind atât formele de sprijin acordate de stat, nivelul de venituri până la care se acordă dreptul, cât şi numărul de beneficiari cărora li se adresează. Astfel, vor fi 427.591 de beneficiari ai formelor de sprijin propuse prin proiect, faţă de 218.698 câţi sunt în prezent - o creştere cu 95%", a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
 
Potrivit ministrului, principalele măsuri de protecţie socială adoptate sunt ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece şi suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului.
 
Conform datelor publicate, au fost incluse noi prevederi în ceea ce priveşte ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, respectiv se reglementează tipul de ajutoare.
 
”Pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică şi cu combustibili solizi sau lichizi şi se stabileşte limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, respectiv de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure, adică o creştere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singură de la 1.082 lei la 1.445 lei.”, a explicat ministrul Muncii.
 
De asemenea, cuantumul ajutoarelor se stabileşte prin compensare procentuală aplicată unei valori de referinţă diferenţiată în funcţie de sistemul de încălzire. 
 
”Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri şi de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă, a subliniat ministrul.”, a precizat Raluca Turcan.
 
Ministrul muncii a mai transmis că, suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului este o măsură nou-introdusă şi este diferenţiat în funcţie de sursa de energie, respectiv: 30 lei pentru consumul de energie electrică; 10 lei pentru consumul de gaze naturale;10 lei pentru consumul de energie termică; 20 lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri; Majorarea cuantumului suplimentului la 50 de lei, în cazul în care unica sursă este energia electrică.
 
Totodată, Turcan a menţionat că a fost reglementată posibilitatea acordării suplimentului, cumulat, pentru sursele de energie utilizate şi cea de decontare a suplimentului pentru energie la furnizor.
 
Actul normativ mai prevede că plata ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu lemne pentru beneficiarii ajutorului social se va prelua din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi nu va mai fi în sarcina directă a autorităţii administraţiei publice locale.
 
Sumele necesare pentru asigurarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei se suportă din fondurile alocate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, iar plata se efectuează de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială prin agenţiile judeţene, direct la furnizori în cazul energiei termice, gazelor naturale şi energiei electrice, iar în cazul ajutorului pentru lemne, cărbuni, combustibili petrolieri la beneficiari, prin intermediul primăriilor.
 
Conform ministrului, legea va intra în vigoare la 1 septembrie 2022, iar, prin hotărâre a Guvernului, până la aceeaşi dată, vor fi aprobate normele metodologice, astfel încât instituţiile implicate să poată asigura logistica necesară aplicării.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările