Statul vrea manageri privaţi la încă 145 de companii. CEC, EximBank, Loteria, Romarm, Romsilva şi RA-APPS vor avea administratori noi. Lista completă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul demarează selectarea de manageri profesionişti la 145 de companii din portofoliu, printre cele mai importante regăsindu-se CEC Bank, EximBank, EximAsig, Fondul de Garantare a Creditelor, Fondul de Contragarantare, dar şi RA-APPS, Loteria Română, CNADNR, Radiocom, Romarm şi filialele sale şi Romsilva cu subsidiarele sale, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor obţinut la solicitarea „Adevărul“.

Autorităţile şi instituţiile care deţin companiile respective, de la ministere până la  consilii locale, sunt obligate să demareze procesul de selecţie a administratorilor în termen de 50 de zile la intrarea în vigoare a normelor metodologice de aplicare ale ordonanţei 109/2011.

Aceasta reglementează introducerea managerilor privaţi la companiile de stat, iar Guvernul a aprobat miercurea trecută normele sale de aplicare. Acestea stabilesc, la rândul lor, criteriile de selecţie şi de întocmire a listei scurte de până la cinci candidaţi pentru fiecare post de administrator, a clasamentului acestora, precum şi a procedurii privind numirile finale, indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari.

Apărare, resurse, energie

În lista respectivă apar companii din industria de apărare (Romaero, IAR, Avioane Craiova, Şantierul Naval Mangalia), din sectorul resurselor (Minvest Deva, Compania Naţională a Uraniului, Băiţa SA) şi din energie (ELCEN, complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, RATEN, Hidroserv, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Titan, Uzina Termoelectrică Midia, Hidro Tarniţa, EnergoNuclear). O mare parte din companiile aflate pe listă au mari probleme financiare, aşa cum sunt societăţi ca Avioane Craiova şi Compania Naţională a Uraniului. Tot din domeniul energetic este pe listă şi Depogaz Ploieşti, o subsidiară a producătorului de gaze Romgaz.

Autorităţi locale, turism, educaţie

Concomitent, între companiile care trebuie să îşi găsească directori profesionişti se regăsesc o serie de societăţi locale, precum fondurile de garantare din Craiova Focşani şi Sfântu Gheorghe sau societatea Exploatare Sistem Zonal Prahova.

De asemenea, trebuie manageriate profesionist şi mai multe institute de cercetare, câteva companii din domeniul filmului (UNATC Atelier de Film, Animafilm, Româniafilm) şi mai multe companii ale statului din turism (Neptun-Olimp SA, BTT Perla Costineştiului SA, Mamaia SA, Litoral SA). În fine, şi o serie de edituri trebuie să se supună aceloraşi reguli, precum Editura Didactică şi Pedagogică şi Editura Discobolul.

Deşi apare pe listă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va fi spartă în două entităţi, una care se va ocupa de mentenanţa drumurilor şi autostrăzilor şi alta de investiţii.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a afirmat că prin alegerea de manageri profesionişti la societăţile de stat va creşte guvernanţa economică a acestora, iar performanţele acestora se vor îmbunătăţi. „A fost şi este o prioritate a mandatului meu, cea de creştere a nivelului de profesionalism şi de performanţă în întreprinderile publice, de asigurare a unor rezultate financiare şi operaţionale pe măsura importanţei acestora“, a afirmat Dragu. 

Lista Companiilor de Stat Care Vor Avea Management Privat

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite